Седморката на Блейк чукна 40

Първият епизод на сериала излезе през януари 1978

11 януари 2018

Първият епизод на сериала излезе през януари 1978

Тези от вас, на които ЕГН-то започва със 7 или 8, вероятно помнят как улиците на града се опразваха, когато почне интрото на стария фантастичен сериал "Седморката на Блейк" и майките се подаваха през балконите и викаха с пълно гърло хлапетата. Е, този месец стават 40 години от пилотното излъчване на сериала по BBC.

Седморката на Блейк чукна 40

Фактите са следните: "Седморката на Блейк" излиза в четири сезона и общо 52 епизода между 2 януари 1978 и 21 декември 1981. Автор на спейс-сапунката е Тери Нейшън, който е силно повлиян от други приказни и фантастични истории като "Робин Худ", "Стар Трек" и "Прекрасният нов свят". Критиката е разделена на два лагера в оценките си - от похвала за атмосферата на сериите, силните характери, дистопичните теми, моралът и песимистичния тон, до негативни коментари за очевидно ниския бюджет, евтините ефекти и липсата на сериозна оригиналност.

Фактите за България са следните - хлапетата между 7 и 17 се прибираха навреме за сериала, в който за пръв път виждаха бластери. А "Седморката на Блейк" вдъхнови не едно и две деца да си правят бластери по подобие на тези от филма с капачки от буркани, телефонни кабели и разрязани бутилки от веро. Черпим те с основната тема на сериала.

https://www.youtube.com/watch?v=pnautWFuEnQ

ОЩЕ ОТ Музика

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Зимата иде, ама догодина

Осми сезон на Game of Thrones излиза през 2019

Идва най-силният британски хорър от години

Виж първи трейлър на Ghost Stories