Перфектното трезве

Бургер или шкембе прочиства дух и тяло най-добре?

04 януари 2018

Празници. Коледа, Нова Година, Стефановден, Васильовден, Ивановден... Безкраен купон, нали? Само че черният дроб се терзае, а с него и тялото, мозъкът, душата. Кои са най-добрите храни за възстановяване на сили и изгубени мозъчни клетки и чиста съвест? Безспорно – бургер и шкембе. Да видим какви са предимствата и недостатъците при всяка от тях след тежка нощ.

Перфектното трезве

Хамбургерът Въглехидрати, въглехидрати, въглехидрати! След прекомерна употреба на алкохол, тялото ти е изгорило всички възможни калории, в отчаян опит да се защити от саморазрушителните функции на доброто ти настроение. Неслучайно единственото, което ти се върти в главата, когато още си къркан, преди да се прибереш, е да се отбиеш през Мимас за един тежък мазен телешки бургер. А на другия ден да си представяш все места за хранене, които при по-добро състояние на дух и организъм, не би и помислил да припариш.

Ето ти една проста рецепта за спасителен поя... бургер. Взимаш един пакет нарязан бекон, вадиш 3 слайса, режеш ги наполовина и мяташ в тиган с мазнина, която едва покрива дъното (беконът ще си пусне още). През това време нарежи три картофа и ги метни във фритюрника. След като беконът се препържи и от двете страни и стане кафяво-червеникав и доволно цвърчащ, чукни на негово място в тигана едно яйце. Запържи го леко от двете страни и го метни в чинията до бекона. Изсипи мазнината от тигана и го върни на котлона, без да го миеш. Вземи питка хляб за бургер, срежи я по средата и задръж за няколко секунди на горещото дъно на тигана. След това намажи всяка половинка с майонеза, разпредели равномерно бекона и сложи пикантен кетчуп или барбекю сос. Метни яйцето отгоре, подреди няколко шайбички кисела краставичка и захлупи с другата половина от питката. През това време картофките ще са готови за гарнитура. И си направи халба айрян с щипка сол, малко кимион и шепа лед. Въглехидратите ще дадат храна на тялото ти и ще му помогнат да влезе по-бързо в ритъм, а белтъчините от яйцето са това, от което мускулите и кръвта ти имат нужда. В соления айрян с подправки пък има и вода, и соли, които ще върнат живота в тялото. Лошото е, че е много възможно да преядеш и да ти се иска да си полегнеш веднага след обяд. А ако се връщаш често към тази рецепта, ще трябва да сменяш гардероба.

 

Шкембе чорбата Тук истината е, че получаваш питателни мазнини от самото шкембе и маслото в супата, които облекчават изстрадалия от алкохола стомах. А препечоното хлебче ти дава и нужните въглехидрати за възстановяване на силите. Лютият пипер ти помага да се изпотиш и да изхвърлиш циркулиращите в кръвта ти токсини, докато оцетът с чесън наистина освежават, макар и чесънът да смъква кръвното. Класическата за тази закуска-трезве чаша бира всъщност ти помага да се справиш с махмурлука и ти доставя порция електролити и витамини. Както и немалко вода. Недостатъкът при комбинацията бира и шкембе е, че е добре да не се срещаш с хора, които не са били на снощния купон. Още по-малко дами. А и трябва много да внимаваш живителната бира да не доведе компания от още 3-4, за да не стане като в онзи виц: “Вече пета бира пия и още не мога да изтрезнея”.

ОЩЕ ОТ Храна

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Нито месо, нито риба: 7 храни, пълни с протеини!

Ако ще минаваш на диета, сядай да четеш!

Зимни храни

Какво е добре да ядем в студените месеци