Марките, които сменят името си в различни страни!

Как се казва любимото ти шоколадче в Щатите?

09 декември 2017

Как се казва любимото ти шоколадче в Щатите?

Има продукти, които директно асоциираме с името на определена марка. Най-простите примери - Xerox, Pampers и т.н. Вероятно ще се изненадаш обаче, че някои глобални брандове не носят еднакви имена в различните страни. Това са само част от тях, които безпогрешно можеш да разпознаеш само по логото.

Марките, които сменят името си в различни страни!

Една от най-популярните и рекламирани марки почистващи препарати - Mister Proper, сменя името си надлъж и нашир - в Испания е известна като Don Limpio; в Италия - Maestro Lindo; в Полша е Pan Proper, а в Квебек - Monsieur Net.

Известната в България марка чипс Lay’s във Великобритания се подвизава под името Walkers, в Бразилия - Elma Chips, в Мексико се разпространява като Sabritas, в Колумбия й казват Margarita, Tapuchips в Израел и Smith’s в Австралия.

Добре наложеният у нас бранд дезедоранти Axe във Великобритания, Ирландия, Австралия и Нова Зеландия ще откриеш като Lynx, тъй като името му е съвпаднало с това на други, вече регистрирани марки.

В Австралия любимия ти сандвич от Burger King ще си го купиш в мрежата на... Hungry Jack’s - отново заради патентни казуси.

В Квебек, Канада, веригата ресторанти KFC е известна като PFC заради законодателството, което задължава марките да изписват инициалите на името си на френски ("Poulet Frit Kentucky").

Сред най-емблематичните примери - в Европа и в Мексико Coca-Cola е известна с това име, но в САЩ и Великобритания всички я наричат Coke.

А това направо ще ти махне главата: шоколадчето, което у нас и във Великобритания е известно като Milky Way, в Щатите се продава като 3 Musketeers; познатото в България шоколадче Mars пък в САЩ се изявява като Milky Way. Ох, и ние се объркахме!

И накрая една марка, която би трябвало да си смени името в определени държави, но незнайно защо не го прави. Популярната паста за зъби Colgate има огромен проблем с превода на името си на испански, който буквално гласи: "Обеси се!". Какво ли си мислят латиноговорящите вечер пред огледалото докато си мият зъбите...

 

ОЩЕ ОТ Четива

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Тайните сигнали на Кралица Елизабет!

Или какво се случва, когато баба-монарх си премести чантичката!

Най-трагичните туристически дестинации!

Фотоесе за ваканциите по най-мрачните кътчета на планетата