Последни от своите

Фотографът Джими Нелсън е заснел последните останали членове на различни племенни групи, застрашени от пълно изчезване

Стефан Стефанов 23 април 2019

С изчезването на един народ си отива и частица от многообразието на света, а хора като Джими Нелсън разбират това добре. В 21 в. сме свидетели на изчезване не само на животински видове, но и на цели националности. Най-често техните представители не успяват да се нагодят към условията на живот в 21 в. или племенните им групи оредяват, именно защото модерните условия привличат голяма част от младите им членове.

Последни от своите
Жители на долината Омо, Етиопия

За да съхрани частица от културното многообразие, фотографът Джими Нелсън пътува по света и прекарва седмици с племената, които са застрашено от изчезване. Нелсън винаги  се старае да се запознае с културата им и така да направи най-добрия кадър, а снимките от пътуването му са събрани  в книгата "Before They Pass Away”.

аяаяои
Жители от района на езерото Архентино, Аржентина

По-късно Нелсън предприема още едно пътуване, по време на което заснема членове на 34 различни племена в техните традиционни облекла. Фото-колекцията му излиза във втората книга "Homage to Humanity”, в която фотографът разгръща концепцията и добавя карти, интервюта и собствени журнали.

аяяои
Масаи от Танзания

ОЩЕ ОТ Кино и ТВ

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Да разкопчаем къщата

Арт-инсталацията на уличния артист и скулптор Алекс Чинек е истинско свидетелство за креативност

Магията на оптическата илюзия

Как артистът JR създава невероятна 3D оптична илюзия по случай 30-годишнината на Пирамидата в Лувъра