Nasimo: Когато обичаш истински, вдъхновението не стихва

Виж какво ни разказа българският художник и графити-артист Nasimo по повод предстоящата изложба и книга, посветени на неговото творчество

Творчеството на художника и графити-артист Nasimo е един от най-ярките примери за постоянно усъвършенстване в съвременната българска култура. С всяка стъпка напред в артистичния си път Nasimo представя нови и нови отличителни творби, които съдържат все повече духовни послания и визуално съвършенство.

Nasimo: Когато обичаш истински, вдъхновението не стихва
Nasimo. Снимка: Кирил Станоев

За да отбележи своя четвърт век на визии и вдъхновение, Nasimo ще събере фенове и приятели за представянето на изложбата „Life is a Study” и книгата „25 Years of Nasimo: Sketchbook”, като и двете са ретроспекция на неговото професионално и творческо развитие. Бонус към събитието е фактът, че диджей на откриването на ,,Life is a Study’’ ще бъде звездата на българската електронна музика Иван Шопов/Balkansky.

Потърсихме самия Nasimo, за да ни разкаже повече за живота, изкуството и предстоящото събитие, а отговорите му определено съдържат искреност, която вдъхновява.

Ти си един от най-популярните графити артисти в Източна Европа, но освен това си известен стенописец. Каква е разликата между двете?
Разликата е основно в техниките и методологията на работа. В графитите се рисува изцяло със спрейове и в повечето случаи присъстват буквите под една или друга форма. В стенописа се работи повече с четки и валяци, там сюжетите са по-често фигурални композиции, имат повече дълбочина на израза и могат да клонят към илюстрацията или живописта.

Кое от двете ти харесва повече?
Не мога да кажа кое ми харесва повече, тъй като комбинирам и двете техники, а тяхната допирна точка наричам "Fine Graff Art”. Това е стил, който съчетава смелото и агресивно рисуване със спрейове и маркери, с техниките на маслената живопис и реалистичното рисуване от натура по правилата на класическото рисуване.

аоаояа
Творецът в действие

Започваш да твориш през 90-те години, а тогава беше трудно за артистите. Ти кога разбра, че пътят ти ще бъде на творец, а не на нещо друго?
Още от първия път, когато се докоснах до графити изкуството на 15 години, осъзнах, че то е пътят, на който ще посветя живота си. Радвам се, че беше трудно, иначе едва ли щях да стигна до тук.

ОЩЕ ОТ Интервюта

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Нестандартният поглед

Снимките на италианския фотограф Мануело Бесеко показват неподозирана красота на гората

Салвадор Дали в Страната на чудесата

Виж редки илюстрации по книгата, дело на гениалния художник