Nasimo: Когато обичаш истински, вдъхновението не стихва

Виж какво ни разказа българският художник и графити-артист Nasimo по повод предстоящата изложба и книга, посветени на неговото творчество

Творчеството на художника и графити-артист Nasimo е един от най-ярките примери за постоянно усъвършенстване в съвременната българска култура. С всяка стъпка напред в артистичния си път Nasimo представя нови и нови отличителни творби, които съдържат все повече духовни послания и визуално съвършенство.

Nasimo: Когато обичаш истински, вдъхновението не стихва
Nasimo. Снимка: Кирил Станоев

За да отбележи своя четвърт век на визии и вдъхновение, Nasimo ще събере фенове и приятели за представянето на изложбата „Life is a Study” и книгата „25 Years of Nasimo: Sketchbook”, като и двете са ретроспекция на неговото професионално и творческо развитие. Бонус към събитието е фактът, че диджей на откриването на ,,Life is a Study’’ ще бъде звездата на българската електронна музика Иван Шопов/Balkansky.

Потърсихме самия Nasimo, за да ни разкаже повече за живота, изкуството и предстоящото събитие, а отговорите му определено съдържат искреност, която вдъхновява.

Ти си един от най-популярните графити артисти в Източна Европа, но освен това си известен стенописец. Каква е разликата между двете?
Разликата е основно в техниките и методологията на работа. В графитите се рисува изцяло със спрейове и в повечето случаи присъстват буквите под една или друга форма. В стенописа се работи повече с четки и валяци, там сюжетите са по-често фигурални композиции, имат повече дълбочина на израза и могат да клонят към илюстрацията или живописта.

Кое от двете ти харесва повече?
Не мога да кажа кое ми харесва повече, тъй като комбинирам и двете техники, а тяхната допирна точка наричам "Fine Graff Art”. Това е стил, който съчетава смелото и агресивно рисуване със спрейове и маркери, с техниките на маслената живопис и реалистичното рисуване от натура по правилата на класическото рисуване.

аоаояа
Творецът в действие

Започваш да твориш през 90-те години, а тогава беше трудно за артистите. Ти кога разбра, че пътят ти ще бъде на творец, а не на нещо друго?
Още от първия път, когато се докоснах до графити изкуството на 15 години, осъзнах, че то е пътят, на който ще посветя живота си. Радвам се, че беше трудно, иначе едва ли щях да стигна до тук.

ОЩЕ ОТ Интервюта

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Нестандартният поглед

Снимките на италианския фотограф Мануело Бесеко показват неподозирана красота на гората

Салвадор Дали в Страната на чудесата

Виж редки илюстрации по книгата, дело на гениалния художник