Хофман от Метеор

Премиера на най-новото представление на театралния колектив тази седмица

От мизантропията и човешкия разпад в текстовете на граф Лотреамон и "Песните на Малдорор", до кошмарните видения от разказите на Хауърд Филипс Лъвкрафт, мракът в душите и в Космоса винаги е будел особено очарование и вдъхновение за творческия колектив Метеор. Гротеската, душевното оголване, откъснатостта от битието са теми, които Метеор нерядко засягат в представленията си. Визуално експресивни и лирично дълбоки, спектаклите, които поставят на сцена са истинско удоволствие за ценителите на театралното изкуство с препратки към литературата или изобразителното изкуство (сигурни сме, че не един зрител е видял сюжети от Йеронимус Бош в "Пътуване към Ада").

Хофман от Метеор

На 16 и 17 май е премиерата на най-новото представление на Метеор, кръстено просто "Хофман". Както става ясно от името, то е базирано на живота и творчеството на немския автор на готически хорър и фентъзи от романтичния период Ернст Теодор Амадеус Хофман. Творчеството на Хофман е белязало цялата фантастична литература от XIX век насам – от Гогол и Балзак, през Достоевски, Едгар Алан По и Бодлер, до Кафка, Томас Ман, Булгаков и съвременната фантастична литература като цяло. Сюжети от негови книги са в основата на множество музикални произведения, като сред най-известните са "Крайслериана” на Шуман, „Лешникотрошачката" на Чайковски, "Хофманови приказки” на Офенбах и „Копелия" на Лео Делиб. Хофман представя нова за времето си форма на фантастичното: гротескно, смешно, смесващо всекидневната реалност с екцентричен въображаем свят, но не по-малко извънредно и най-важното – не по-малко вълнуващо и желано. Фантастичното при Хофман е парадоксално и необяснимо. То събира в едно противоречащи си, често взаимоизключващи се явления.

Хофман

Режисьор на "Хофман" е Ани Васева, автори на текста са Ани Васева и Боян Манчев, с включени фрагменти от Е.Т.А. Хофман. В представлението ще видим Леонид Йовчев и Стефан Милков, а тъй като то е двуезично, ще чуем и гласовете на Карин Мюллер Стефанов, Анет Хардеген и Дирк Сислак. "Хофман" е на 16 и 17 май в Гьоте Институт от 19:30. Билети по 15 лева от EpayGo, на касите на Easypay в цялата страна, както и на място, един час преди представлението.

Споменавайки по-рано "Пътуване към Ада", няма как да не те поканим да посетиш последното представление на спектакъла на 19 май (неделя) както и последното представление на "Пиеса за нас" на 21 май (вторник). След тези дати представленията отпадат от програмата на Метеор. А определено си заслужава да ги видиш.

ОЩЕ ОТ Музика

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Изкуството в нашия живот

Колажите на Алексей Кондаков съдържат образци от класическото изобразително изкуство в модерната градска среда

Да рисуваш върху перо

Британката Имоджен Кларк е един от малцината артисти, които могат да се развихрят върху перо от птица