Хиджиката и неговият двойник

Нова театрална премиера от Метеор

Ивайло Александров 08 октомври 2019

Не е тайна, че един от любимите ни театрални кръгове е "Метеор". Обичаме свободата на представленията им, а мракът и гротеската в тях са техният белег, тяхната марка очарование. На 30 октомври в Културен център на Софийски Университет от 19:30 часа и на 31 октомври в Дом на киното от 19:30 часа ще видим и новото им представление "Хиджиката и неговият двойник". Спектакалът е посветен на Тацуми Хиджиката – легендарният създател на японския танц „буто", по-известен като „тъмният" танц.  Ето и как представят спектакъла от Метеор:

Буто или анкоку буто – тъмният танц – е японската танцова форма, атакуваща сетивата със своите мрачни теми и изразни средства. Буто възниква като форма на протест срещу консервативните културни конвенции на следвоенна Япония през 50-те години. В новото си представление театрална група „Метеор" се фокусира върху създателя на буто – Тацуми Хаджиката (1928-1986), предлагайки своеобразна фанстастична реконструкция на неговите ранни произведения, най-вече на „Хиджиката Тацуми и японския народ” (1968).

Хиджиката и неговият двойник
Тацуми Хиджиката

Хиджиката се опитва да отвори потенциала на човешкото тяло като изразен инструмент, като надхвърли нормалните техники за изпълнение и преминава дори отвъд общите модели на движение на тялото изобщо. Хореографската му естетика не изследва само гротескното, но и красивото, кошмарното, но и поетичното, еротичното и отблъскващото, екстремното. 

Японският танц е повлиян от сюрреализма, неодада, техниките на френските мимове, немския експресионистичен танц. Самият Хиджиката намира вдъхновение в деформацията на болното тяло, в ограниченията на способността му за движение. В "Хиджиката и неговият двойник” „Метеор" реконструират образа и творчеството на Хиджиката, а също така и на неговия… двойник. Но кой е той?

На първо място Двойникът е Юнеама Кунио - личността, която по-късно става Хиджиката Тацуми, приемайки името на легендарен бунтовен самурай от 19 в., след като междувременно е бил и Хиджиката Химера, и Хиджиката Жьоне. Следователно негов двойник е и Жан Жьоне; но също и Юкио Мишима. Негов двойник е и най-ексцентричният и ексцесивен измежду упадъчните римски императори - Хелиогабал, коронованият анархист. Негов двойник вероятно е и целият японски народ. Не на последно място, двойникът на Хиджиката Тацуми е българският актьор Леонид Йовчев.

tatsumi-hijikata
Леонид Йовчев в "Хиджиката и неговият двойник"

Този спектакъл е посветен на причините, образите, техниките и ексцентричното безумие на тези метаморфози. Той пита фронтално: Какво е бунт на тялото? Какво е радикален опит? Възможно ли е все още радикално изкуство?

Представлението е моноспектакъл на Леонид Йовчев, съчетана с лекция-представление на Боян Манчев, с участието на Футоши Хошино и Леонид Йовчев. Концепцията, постановката и драматургията на представлението са колективно дело на Ани Васева, Боян Манчев и Леонид Йовчев. Консултанти на спектакъла са философите Ясуо Кобаяши и Футоши Хошино, а художник е Стефан Дончев. 

Събитието във Facebook

Другите постановки на Метеор, които можеш да видиш до края на месеца са:
9.10 – „Тотална щета", ДНК, 19:30
11 и 12.10 – „Хофман", Гьоте институт, 19:30

ОЩЕ ОТ Кино и ТВ

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Правилата на дъската

Фото изложбата на Мартин Младенов "Скейтъри от миналите времена" документира с любов и малко тъга корените на най-жилавата градска субкултура

Киното като изкуство

Художествени платна, намерили място във филми