Манаки - история в снимки

Изложба на Милтон и Янаки Манаки

Ивайло Александров 15 октомври 2019

На изключително интересна изложба ни канят от галерия Синтезис. "Манаки - история в снимки" продължава линията на галерията да показва значими автори, работили в началото на ХХ век. Тя включва 52 фотографии на братята Янаки и Милтон Манаки, заснети в периода 1898–1935г.

Манаки - история в снимки

Братята са отдадени на желанието си да документират и запечатат времето, в което живеят, като така историята им отрежда място сред първите кинематографични майстори на Балканите. Това обаче не означава, че спират да снимат - фотографията остава страст за цял живот и дори в онези години успяват да се прехранват с нея. Фотографският архив на Янаки (1878-1954) и Милтон (1880-1964) е съхранен благодарение на интереса на публиката към движещите се образи, които двамата създават през първите години на ХХ век. Значимостта им, особено на Балканите, често е силно подчертавана. Това е ненужно, тяхното наследство и така е достатъчно ценно, за да им запази място на върховете на европейската култура и визуалната памет на Балканите.

Манаки
братя Манаки

За това колко високо са ценени братята Манаки свидетелства фактът, че те са били официални фотографи към двора на румънския крал Карол I (1906), на султана на Османската империя Мехмед V (1911) и на сръбския крал Александър I Караджорджевич (1929). Фотографското наследство на Манаки включва 18 513 негатива, включително 7115 стъклени плаки. Към тях можем да добавим и 10 952 оригинални хартиени копия и голям брой автентични документи. Този впечатляващ архив дава възможност за разнообразни интерпретации на тяхната работа. Реалният брой на негативите, заснети от братята, е значително по-голям, но за съжаление не всичко е запазено. Тяхното фотографско творчество може да се раздели на два периода – времето, което прекарват в Янина (Гърция) и Битоля (Северна Македония).

Манаки

В периода 1916-1919 Янаки живее три години в Пловдив. През февруари 1916г. той е осъден за незаконно притежаване на оръжие и шпионаж. Милтон успява да смекчи присъдата и тя е заменена с депортиране в Пловдив. Причина за ареста са оръжия, намерени в ателието, които Милтон е прибрал след оттеглянето на сръбската армия, за да ги ползват като реквизит. След пристигането си в Пловдив Янаки е под полицейско наблюдение и няма право да напуска града без специално разрешение. Там той се сприятелява с пловдивския фотограф Русейски и започва да работи в неговото студио. От този период са запазени 103 стъклени плаки, между които много автопортрети.

Manaki

Изложбата е резултат от 15-годишното проучване на архива на братя Манаки от Роберт Янкулоски. Изложените фотографии са репродуцирани от оригиналните стъклени плаки. Чрез новите дигитални технологии изложбе- ните копия разкриват цялото богатство от тонове и детайли, запазени върху стъклените плаки, които досега са оставали скрити заради тесния градиентен диапазон на фотографските хартии. Откриването ще бъде на 17 октомври (четвъртък) в присъствието на куратора Роберт Янкулоски, а изложбата ще може да бъде разгледана до 7 ноември.

ОЩЕ ОТ Кино и ТВ

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Киното като изкуство

Художествени платна, намерили място във филми

Суматоха в Столична библиотека

Отбелязваме рождения ден на Йордан Радичков с представление