Виж Дейвид Линч като художник

Режисьорът има също толкова мрачни визии и на платно

Ивайло Александров 20 ноември 2019

Познаваме Дейвид Линч като автор на филми с мрачна атмосфера, гротескни образи и гъсти мистерии. А на 1 ноември галерия "Sperone Westwater" в Ню Йорк откри и изложба с живопис на автора. Без никаква изненада, от нея също могат да те побият тръпки или да ти прати ума в друго измерение, търсейки отговори. Името на изложбата също е провокативно - "Squeaky Flies in the Mud" ("Скърцащи мухи в калта"). И с чувство за хумор - например на картина с бележка "Били (и приятелите му) намериха Сали на дървото" виждаш многоглава фигура, която се приближава към чворесто дърво, от което виси момиче на примка, а на клона над него странно същество е надало адски писък.

Виж Дейвид Линч като художник

Насилието, абсурдизма и свободните сюжети са характерни за творчеството на Дейвид Линч. Спомни си "Мълхоланд драйв", "Ирейзърхед" и, разбира се, "Туин Пийкс", в които има плачеща жена, която бясно мастурбира точно преди да се самоубие, едно от най-гротескните бебета в киното и мъртва студентка, обвита в найлон. Но всъщност фантазиите във филмите на Линч идват от изобразителното изкуство, защото точно отва учи той в Художествената академия в Пенсилвания през 60-те.

Lynch

Запитан от журналистката Алина Коен от artsy.net за образа на Били, който се среща често в картините му, Линч отговаря: "Били може да е различни неща. В единия случай може да е едно нещо и ти ще усетиш какво, а в друг - нещо коренно различно, което също се разбира от общото настроение на картината. Много хора се казват Били, но не са един и същи човек, нали?"

Ricky
"Рики разбира, че има лайна вместо мозък"​

За картините Линч казва: "Това са истории, които могат да се случат, които могат да се оплескат здраво. Били има психични проблеми и много приятели." За друга от творбите Алина Коен го пита: "Значи си искал да включиш Айдахо в картината?", след като разбира, че бащата на Линч е отговарял за Горския масив на Айдахо. Той отговаря: "Не, просто харесвам формата на Айдахо." Цялото интервю можеш да прочетеш тук.

ОЩЕ ОТ Кино и ТВ

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Седмицата в култура

Какво можеш да видиш до неделя

Джейсън Момоа излезе на сцената в прощалното турне на Slayer

Напомпаният мачо от "Аквамен" и "Игра на тронове" доказа, че наистина има диво сърце, включвайки се в кавъра пот This Love на Пантера, който Philip A. Anselmo & The Illegals направиха като специални гости на финалното турне на Slayer