Почина Филип Рот

Американският писател си отиде на 85

23 май 2018

Американският писател си отиде на 85

Филип Рот печели читателите си преди 50 години с романите си, в които описва еврейския живот в Америка след Втората световна война. Но книгите му не са печални отражения на прокуден народ. Напротив, той често иронизира еврейското общество и неговите консервативни възгледи, а в романите си изящно слива реалност и фикция. Героите му често са силно автобиографични и стряскащо реалистични, така че читателят има чувството, че гледа вълнуващ документален филм, вместо да чете измислени истории.

[caption id="attachment_16195" align="aligncenter" width="731"]

Почина Филип Рот
Фотография Филип Монтгомъри за The New York Times[/caption]

Агентът на Рот, Андрю Уайли съощи, че снощи американският писател е умрял в болница в Ню Йорк от сърдечна недостатъчност.

Филип Рот е роден на 19 март 1933 в Нюарк, Ню Джърси. Публикума първия си сборник "Сбогом, Колумб" още като студент в Чикаго през 1959, а на следващата година печели Националната награда за художествена литература. През живота си получава над 40 награди за литература си, сред които блести и Пулицър за "Американски пасторал". Книгите му се изучават в часовете по литература в американските гимназии и университети. Няколко от тях са издадени на български от издателство Colibri.

ОЩЕ ОТ Музика

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Детските книги идват от Дакелче

Първата книга на новото издателство вече е факт

Отворени книги

Пролетният книжен базар е пред НДК