Графичните романи, които всеки мъж трябва да прочете

Наградите Букър признаха жанра за пръв път, а ние изготвихме списък със задължителните комикси

31 юли 2018

Наградите Букър признаха жанра за пръв път, а ние изготвихме списък със задължителните комикси

За пръв път тази година наградата за литература Мен Букър (Man Booker Prize) е включила сред номинациите си графична новела (или просто дълъг комикс, със завършена история). Това е „Сабрина” на Ник Дрнасо, която разказва историята за изчезването на младо момиче и изследва влиянието на ежедневните медии върху нейните близки.

„Колегите ми в журито прочетоха „Сабрина” и заявиха, че надхвърля границите на жанра, като показва на какво наистина е способен. Изключително умно произведение, с герои, чиято съдба те вълнува, а точно това търсим и ние – написана добре творба, която занимава ума и сърцето на читателя”, споделя Вал Макдермид.

На хората от Букър им отне доста време, за да стигнат дотук, но ако и ти тепърва се запознаваш с графичните романи, ето няколко препоръки, които са отлично начало.

Графичните романи, които всеки мъж трябва да прочете

„Maus” от Арт Шпигелман (1991) Съвсем очевиден избор. Шпигелман интервюира баща си, който е оцелял от фашисткия холокост и превръща спомените му за Аушвиц, разказвани с години в разтърсваща история за игра на котка и мишка (съвсем буквално). Нацистите са представени като хора с глави на котки, а евреите са мишки. Без да тушира насилието и садизма, „Maus” се отнася и за разбитите семейства точно толкова, колкото и до холокоста. Освен това „Maus” променя нагласата на масовия читател към комиксите и му показва, че могат да носят същата тежест като роман или филм.

„March” от Джон Люис, Андрю Ейдън и Нейт Пауъл (2015)

Задълбочен анализ на промяната, която движението за граждански права наложи върху Америка. Историята разказва за живота на младия Джон Люис в Алабама, където сегрегацията още е в сила. Той се запознава с протеста на Мартин Лутър Кинг и стига до днешния ден, в който Люис вече е конгресмен в Джорджия и се готви за встъпването на Барак Обава в длъжност като президент.

„Through The Woods” от Емили Керъл (2014)

Ако все още преживяваш ужаса в „Наследствено”, но вече нямаш търпение за новата версия на „Суспирия” и „What Keeps You Alive”, тази увлекателна и зловеща антология с готически привкус може да ти даде необходимата порция от стряскащи моменти, настръхнали косми и изтръпване в тила, докато четеш сам в стаята нощем. Влиянията са очевидни – от приказките на братя Грим, страшните народни приказки, Едгар Алън По и Стивън Кинг, но облечени и във въздействащи илюстрации, вдъхновени от Гоя, Дейвид линч и Джон Карпентър. Освен това времето е съвсем подходящо – пробвай на нощна лампа, докато навън се вихри буря.

„Paper Girls” от Брайън Вон и Клиф Чианг (2015)

Да, носталгията по 80-те и сай-фай киното и литературата от онова време прозират и в „Paper Girls”, но това не го прави по-малко привлекателен. Банда тийнейджърки се натъкват една на друга, докато обикалят града рано сутринта след Хелоуин и виждат странни момчета, които разбиват махалата им. Кой или какво са те? Отговорът включва пътуване във времето. С подчертано 80-арския стил в тоновете на илюстрациите и неоновите цветове, „Paper Girls” е някъде между „Stand By Me”, „Heathers” и видеоклипа за „Thriller” на Майкъл Джексън.

Bitch Planet от Кели Сю ДеКоник и Валентин Де Ландро (2014)

Този феминистки поглед върху б-филмите за жени в затвори се насочва върху планета-затвор, където непокорните жени са изпращани от Съвета на Бащите, когато предизвикват твърде много вълнения на Земята. Романът е по-скоро сатиричен, не проповядва излишен морал, а се концентрира върху сериозно графично насилие. Въпреки целия си екшън и сай-фай привкус, акцентира и върху теми като мизогинията, расизма и трансфобията. Далеч не е изискан и изтънчен, но пък е адски забавен.

„The Wicked + The Divine” от Кирън Гилен и Джейми МакКелви (2014)

Супергероите са неизменна част от комиксите, но ”The Wicked + The Divine” ги представя по любопитен нов, типично британски маниер – с целия им спектър, митовете около тях и вътрешни раздори, както си свикнал, но и с ударна доза цинизъм.  Десетина богове се прераждат на всеки 90 години, приемайки всеки път различна форма за двугодишния си жизнен цикъл. През 2014 се завръщат като поп звезди, сред които блестят образите на Дейвид Боуи от времето на Белия Херцог, Кание Уест и Дафт Пънк. Историята ни среща с Лора – тийнейджърка и суперфен от Брокли, която се опитва да стигне максимално близо до героите си, но когато разбира, че се е оплела в сили далеч извън нейния контрол, вече е твърде късно.

„From Hell” от Алан Муур и Еди Кембъл (1999)

Алан Муур се е превърнал в нещо като мъдър друид за феновете на комиксите. Но докато „Watchmen”, „Batman: The Killing Joke” и „V For Vendetta” са страхотни, то „From Hell” е най-смущаващата му творба. Разказва историята за Джак Изкормвача, легнала наполовина на факти, наполовина на чиста фикция, а името на романа идва от писмо, за което се вярва, че е изпратено до властите от самия убиец през 1888, заедно с половин човешки бъбрек (другата част той твърди, че е изял). Вече ти става ясно за какво става въпрос, нали? „From Hell” е донякъде крими-ноар, донякъде психологически разбор на злото и е грабва с напрежението си.

ОЩЕ ОТ Музика

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Добре дошъл в Касъл Рок

(не) Само за фенове на Стивън Кинг

За пръв път на български

„Докато лежах и умирах” на Фокнър с първо издание у нас