За пръв път на български

„Докато лежах и умирах” на Фокнър с първо издание у нас

08 август 2018

„Докато лежах и умирах” на Фокнър с първо издание у нас

В петък, 10 август, българските читатели ще могат за пръв път да се запознаят с един от най-популярните романи на големия американски писател Уилям Фокнър. Петият роман на Фокнър „Докато лежах и умирах” е знаков представител на течението "Южна готика" (Southern Gothic). Той пише книгата в рамките на 6 седмици, работейки нощем, между 12 и 4 сутринта, за да може да отиде на работа във фабриката, в която работи по онова време. Авторът твърди, че не е редактирал и една дума, след като е приключил ръкописа.

За пръв път на български

„Докато лежах и умирах“ (изд. Colibri, превод: Рада Шарланджиева; стр. 248, цена: 22 лв., твърди корици) е епична трагикомедия за едно деветдневно пътуване с каруца през 20-те години на миналия век из космоса на Фокнър, въображаемата Йокнапатофа. Семейството на изпаднал дребен стопанин на памукови ниви от изостаналия селски Юг тръгва на път да изпълни един завет, който е приело за свой божи и човешки дълг. И после да се върне честито у дома. А пътуването се оказва бурна одисея на битки с природните стихии, човешките тайни, превратностите на живота, униженията. Книгата е адаптирана за кино през 2013 от Джеймс Франко.

Уилям Фокнър (1897-1962) e роден в Ню Олбани, щата Мисисипи. Работи какво ли не – пощаджия, пилот на боен самолет, писар, огняр, сценарист в Холивуд. Сам казва, че няма черна работа, с която да не може да си изкара толкова хляб, колкото му е необходимо, за да си освободи време и тишина да пише. Не е особено известен извън литературните кръгове на модернистите в САЩ и Европа, докато през 1949 година не получава Нобелова награда за литература. Два пъти награждаван с „Пулицър“, Фокнър е смятан за един от най-влиятелните белетристи на Америка.

ОЩЕ ОТ Изкуство

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Графичните романи, които всеки мъж трябва да прочете

Наградите Букър признаха жанра за пръв път, а ние изготвихме списък със задължителните комикси

Всичко се случва … #заедно!

Пловдив - Европейска столица на културата