Извинение след 70 години

Британският писател Джордж Оруел посмъртно получи извинение, заради негово отхвърлено есе от 1946 г.

Ивайло Александров 07 февруари 2019

Британският автор и журналист Джордж Оруел е известен най-вече с книгите „1984" и „Animal Farm", но в действителност той оставя голямо наследство от есета. През 1946 г. Оруел пише едно есе на име „In Defence of English Cooking" и в  него описва британската кухня и начин на хранене. В него, в типично свой стил, писателят определя английската диета  като „проста, по-скоро тежка, вероятно малко варварска".

Извинение след 70 години

Редакторът на есето не оспорва литературните качества на текста, но има леки критики към определени неща. Например, че в рецептата за мармалад от портокал на Оруел има прекалено много захар и вода. Това обаче не е причината  Британският съвет, който се грижи за промотирането на английските писатели в чужбина, да откаже да публикува есето. Според днешните експерти, причината за този отказ е, че Британския съвет не е искал да публикува книга за хранене веднага след гладните дни на войната. Все пак, есето е публикувано по-късно във вестник „Evening Standard".

През февруари 2019 г. Британският съвет поднесе официално посмъртно извинение към Джордж Оруел.  73 години по-късно Съветът обяви, че ще направи жест към писателя и ще публикува есето, заедно с писмото, с което тази чест навремето е била отказана на Оруел.

 

ОЩЕ ОТ Кино и ТВ

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Излиза книга за грънджа

Представят "Всички обичат Сиатъл" с тематичен акустичен концерт

Комиксът на Нибелунга

Излиза графична новела от Петър Станимиров по "Пръстена на нибелунга"