Книгите горят и в 21 век

В интернет се появиха снимки на полски свещеници, които горят книгите за Хари Потър, за да преборят сатанизма

Стефан Стефанов 02 април 2019

В Полша католическата религия от векове буквално е стълб на обществото и в тази държава религиозните разбирания могат да достигнат до определен радикализъм.

Книгите горят и в 21 век
Свещениците носят книгите към огнището

В интернет се появиха снимки на трима свещеници от северния полски град Козалин, които изнасят множество книги в голяма кошница, а след това да ги запалват, докато редят молитви в присъствието на още хора.

аяая
Книгите са наредени в огнището

Идеята на местната църква е, че въпросната литература насърчава сатанизма, магьосничеството и идолопоклоничеството. Сред „опасните" книги в горящата купчина са били бройки от поредицата на Дж.К.Роулинг за малкия магьосник Хари Потър и от тийнейджърската вампирска поредица „Здрач".

яэо
Изгарянето на книгите

Снимките на този литературен екзорсизъм са се появили на Facebook страницата на католическата организация „SMS From Heaven", чието име като че ли говори достатъчно.

Хари Потър пък не за първи път е на прицел  в Източна Европа. През 2016 г. сюжетът на руския пропаганден анимационен филм „Дети против волшебников", развиваше теорията, че Западният свят иска да покори руската младеж, като ѝ пробутва магически образи, подобни на Хари Потър.

 

ОЩЕ ОТ Кино и ТВ

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

"Талисманът" става филм

Фентъзи романът на Стивън Кинг и Питър Строб най-сетне ще бъде филмиран

"Pan’s Labyrinth" излиза на книга

Режисьорът Гийермо дел Торо пише книга, която ще разкаже повече за света на Лабиринта