Намери се продължение на „A Clockwork Orange"

Ръкопис с втората част на книгата е намерен в архива на писателя Антъни Бърджес

Стефан Стефанов 25 април 2019

Книгата на Антъни Бърджес „A Clockwork Orange" е публикувана през 1962 г., а сюжетът ѝ е толкова провокативен, че творбата светкавично става бестселър.

Намери се продължение на „A Clockwork Orange"
Антъни Бърджес

Анти-утопичната история за Алекс и неговата банда откачалки, които са обсебени от идеята за „ултра насилие" и секс , изглежда идеална за големия екран и адаптацията е налице през 1972 г. Филмът на Стенли Кубрик обаче е забранен във Великобритания и лентата е показана едва след смъртта на режисьора.

аяаии
Кадър от филма „A Clockwork Orange"

Самият Бърджес е имал намерение да продължи историята и е подготвил ръкопис, който беше открит тези дни. Продължението „A Clockwork Condition" е намерено сред архивите на писателя в къщата му в Барацино, Италия.

Според наследниците на Бърджес, продължението на „A Clockwork Orange" е по-различно откъм изразни средства. Ръкописът от 200 страници съдържа повече авторските размисли за човешката природа и за скандалите около филма.

По същество „A Clockwork Condition"  очевидно е била замислена като наполовина философска, наполовина автобиографична творба. Любопитното е, че в този ръкопис Бърджес е обяснил името на първата книга. Той пише, че след войната  е бил в кръчма в Лондон, където един много възрастен мъж е описал друг човек с думите „луд, като портокал с часовников механизъм". Писателят е запомнил фразата и по-късно я е използвал за заглавие на книгата си.

 

ОЩЕ ОТ Кино и ТВ

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

"Pan’s Labyrinth" излиза на книга

Режисьорът Гийермо дел Торо пише книга, която ще разкаже повече за света на Лабиринта

Нов роман от Стивън Кинг

"The Institute" излиза наесен