Филмовите сценарии на Радичков в книга

10-и том от събраните съчинения на писателя излиза този месец

Ивайло Александров 13 ноември 2019

Издателство "Нике" продължава серията си с чудесно оформени издания на Йордан Радичков. Десетият том от събраните съчинения на писателя включва сценариите му за кино и телевизия. Книгата ще бъде представена официално на 29 ноември в 18:30 в кино "Одеон". Представянето ще бъде съпъствано от безплатна прожекция на филма „Горещо пладне" на режисьора Зако Хеския.  За тома ще говори съставителя на събраните съчинения на Йордан Радичков проф. Инна Пелева. Представянето ще е придружено и от безплатна прожекция на филма „Горещо пладне" с подкрепата на Българска национална филмотека.

Филмовите сценарии на Радичков в книга

Сред текстовете читателите ще открият един неизвестен на широката публика сценарий, озаглавен „Без име", който никога не е екранизиран. Историята разказва за съдбата на едно подхвърлено дете в столичен жилищен блок. Заедно с него томът представя и добре познатите сценарии на „Горещо пладне", „Всички и никой" и „Последно лято".

goreshto pladne
"Горещо пладне"

Първият филм по Йордан Радичков, който прави голямо впечатление на публиката е „Горещо пладне" на Зако Хеския. Той се оказва пълнометражният дебют както за автора, така и за режисьора. Филмът е един от първите в историята на българското кино изцяло заснет извън студията на Бояна. 

„Привързаният балон" (на водещата снимка) се счита за най-важния филм по сценарий на Йордан Радичков и се превръща в една от емблематичните ленти в българското кино. Филмът, с участието на някои от най-големите звезди на българското кино и театър, сред които Григор Вачков, Георги Калоянчев, Георги Парцалев и Стоянка Мутафова, получава едва няколко прожекции и е забранен. Въпреки това представители на филмови разпространители успяват да видят филма и сключват договор за прожектирането му на територията на САЩ и Канада. Българската държава бърза да анулира сделката като поема неустойките по договора. Цензурата е категорична – този филм няма да види бял свят.

последно лято
Caption

През 1975 година се появява и последният филм със сценарист Йордан Радичков. „Всички и никой" е дебютът в киното на театралния режисьор Крикор Азарян. През годините излизат още опити върху творчеството на Йордан Радичков. В превода на езика на киното се вклюват още режисьори, които обаче разчитат на своя прочит и пренаписване на Радичков свят. Така се появяват филмите „Хляб", „Барутен буквар", „Веществено доказателство" и „Козелът", които обаче не носят името на Радичков като сценарист. 

ОЩЕ ОТ Кино и ТВ

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Трима са дружина

Концерт и литературно четене на един дъх

Хари Потър срещу Любен Зидаров

Юбилейните корици повдигнаха разгорещени спорове