Хари Потър срещу Любен Зидаров

Юбилейните корици повдигнаха разгорещени спорове

Ивайло Александров 14 ноември 2019

Преди седмица стана ясно, че по случай 20-ата годишнина от издаването на „Хари Потър”, в България се нарежда сред не чак толкова големия брой държави, които ще имат издания на поредицата с авторски за страната корици. Беше ясно и че художник на изданието на „Егмонт” ще бъде 95-годишният Любен Зидаров.

Хари Потър срещу Любен Зидаров

Книгите от вчера са в търговската мрежа и някак не особено изненадващо, разпалиха ожесточена полемика относно художествените качества на илюстрациите за кориците и дали изобщо са подходящи за деца. Почеркът на Любен Зидаров клони към наивизма и детската рисунка. Или казано иначе, така биха нарисували кориците неособено талантливи третокласници. Дали фактът, че имаме специалното позволение да разполагаме с авторски корици на най-продаваната книжна поредица, означаваше, че задължително трябва да се насочим към познато от (много) поколения име, свързано със старата номенклатура или би било по-адекватно издателите да се обърнат към многото изключително талантливи млади български художници е тема на по-задълбочен анализ и диалог.

Хари срещу Любен

Сред коментарите варират мнения от „никога не ми стана ясно, защо трябва да се лансират и днес творци, които са били тясно свързани с партията и държавния апарат и отдавна е ясно, че талантът не е водещото им качество”, през „илюстрациите му винаги са ми напомняли на нещо, паднало в локва и останало да съхне”, до „за мен никога не е бил плашещ, а близък до детската неперфектна, но много искрена рисунка”.

Хари срещу Любен

Книгите са факт и вече са на пазара, а в огромния си процент хората коментират, че са шокирани от художествения им вид. А ние се питаме дали от „Егмонт” в желанието да обвържат поредицата с добре познато на публиката име, не си вкараха автогол, като не прецениха, че името на Любен Зидаров не буди мили асоциации у българския читател. Най-адекватният тест, който може да бъде направен в случая е, без да се сугестират, пред деца да бъдат сложени книгите със старите корици и тези, с авторските на Любен Зидаров и да им бъде оставено те да изберат коя книга искат да притежават. Все пак книгите са насочени именно към тази публика. А ти можеш да разгледаш сравнение между първите български издания, новите юбилейни на Любен Зидаров и юбилейните немски издания на поредицата.

Хари срещу Любен

Хари срещу Любен

Хари срещу Любен

Хари срещу Любен

(Портрет на Любен Зидаров: Ани Петрова за БНР)

ОЩЕ ОТ Кино и ТВ

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Филмовите сценарии на Радичков в книга

10-и том от събраните съчинения на писателя излиза този месец

Светът на Диска на винил

Издават аудиокниги на Тери Пратчет на плочи