3 снежни хоръра, с които да изпратиш зимата

Филми на ужасите, които се вихрят из снега

27 февруари 2018

Филми на ужасите, които се вихрят из снега

Докато снегът покрива света навън, надали има по-приятно усещане от това, да седиш вкъщи на топло и с отбрано питие в ръка да гледаш хубав филм. А хубавите хоръри сам вкъщи, на приглушена светлина и натрупал по прозорците сняг са си специфично удоволствие. Особено, когато действието на филма също се развива през зимата. Ето три великолепни снежни кошмара, с които да си подправиш зимната вечер.

Сиянието (The Shining)

3 снежни хоръра, с които да изпратиш зимата

Хайде сега. Подозираме че феновете на хоръра, които не са гледали великолепния филм на Станли Кубрик "Сиянието" по романа на Стивън Кинг, се броят на пръсти. Историята накратко е следната - впиянченият и неуспял писател Джак Торънс (Джак Никълсън е превъзходен тук) приема позицията на зимен пазач в планинския Overlook Hotel. Той взима със себе си съпругата си Уенди и сина им Дани и се затваря във величествения и луксозен хотел за следващите няколко месеца. Джак се надява, че в изолацията на снежните виелици и разстоянието от над 40 километра до най-близкия град, музата му ще се отприщи и той ще може да напише впечатляваща книга. Но в хотела тече паралелен живот, който постепенно привлича Джак Торънс към себе си и той губи връзка с реалността. Кубрик е наблъскал филма с визуална символика и играе адски добре с напрежението. Толкова добре, че на Стивън Кинг и до днес не му харесва. Но ние никога няма да забравим сцената с къртещия вратата на банята с брадва Джак, призраците на двете близначки в карирания коридор и разложения труп на жена във ваната. Брр!

https://www.youtube.com/watch?v=S014oGZiSdI

Капан за сънища (Dreamcatcher)

Отново филм по роман на Стивън Кинг. Тук нямаме звезден каст, нито пък отличими режисура и кинематография. Най-силният коз на "Капан за сънища" е уюта в онези моменти, в които приятелите са в хижата, гори огън, а навън в дълбокия сняг в планината газят кошмари и извънземни с телекинетични способности. Историята много приятно връща моменти от деството на главните герои преди 30-ина години и после ни връща обратно в настоящето, докато мистерията се разплита.

https://www.youtube.com/watch?v=FaAtvjev_So

Покани ме да вляза (Låt den rätte komma in)

Този филм е изповед. Създаден по романа "Покани ме да вляза" на Йон Айвиде Линдквист, който е автор и на сценария за филма, е абсолютна хорър кинопрелест. Филмът всъщност далеч не акцентира върху кошмара (не, че отсъства), той разглежда социални теми, насилието над деца, алкохолизма, педофилията, приятелството. А фактът, че действието се развива в зимна Швеция през 80-те години го прави уютен като топла ръкавица в зимна нощ навън. Действието е по скандинавски мудно, без обаче да прави филма скучен. Напротив, добавя му щипка тягостност и обреченост, а децата, които играят го правят истински жив и впечатляващ.

Малкият Оскар живее само с майка си, няма приятели, а момчетата от класа редовно го пердашат. Една вечер излиза пред блока и изкарва яда си на малко дръвче, когато усеща, че не е сам. Зад него, боса и само по пижама е Ели, която живее от няколко дни в съседния вход. Между двамата се поражда приятелство, което постепенно и ненатрапчиво преминава в нещо по-голямо. Дори когато Оскар разбира, че Ели е вампир и е "на 12 от много време насам". Филмът е красив, трогателен и макар и да третира свръхестествени кошмари, е спокоен и лиричен. Един от най-добрите филми за вампири.

https://www.youtube.com/watch?v=ICp4g9p_rgo

ОЩЕ ОТ Кино и ТВ

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА