Рекордите на наградите Оскар

Виж някои от най-впечатляващите постижения на филмовите награди

01 март 2018

Виж някои от най-впечатляващите постижения на филмовите награди

В неделя, 4 март, в Dolby Theater в Холивуд, ще бъдат връчени 90-ите награди Оскар. Церемонията ще започне в 17:00 часа местно време (3:00 сутринта на понеделник българско), а водещ ще бъде Джими Кимел. Докато с нетърпение чакаме да видим дали нашият герой от февруарската ни корица Гари Олдман ще прибере първия си Оскар, нека погледнем назад в историята и видим някои от най-впечатляващите постижения на наградите на филмовата академия.

Филмите с най-много награди

Рекордите на наградите Оскар

Не е един, а са три. Първенството, с по 11 Оскара всеки, държат два епоса и една епична драма. "Бен Хур" от 1959 печели 11 от 12-те си номинации. "Титаник" (1997) отнесе 11 от 14 номинации и абсолютен шампион е "Властелинът на пръстените", който прибира наградата във всяка от 11-те категории, в които е номиниран (най-добър филм, режисьор, сценарий, саундтрак, грим, ефекти и т.н.).

Филмите с най-много номинации

Отново имаме тройка. С по 14 номинации са "Всичко за Ева" (1850), "Титаник" (1997) и "Ла Ла Ленд" (2016). С изключение на "Титаник", който обира 11 Оскара, другите два филма са отличени с по 6 приза.

Човекът с най-много награди

Не, не е Мерил Стрийп. Учудващо или не, с цели 22 Оскара в различни категории е награден Уолт Дисни.

Жената с най-много награди

Дамата-отличник, с цели 8 статуетки в гардероба, е дизайнерът Едит Хед. Тя печели първия си Оскар за костюмите в "Наследницата" (1950), а последния - за "Ужилването" (1973).

Най-много номинации за един човек с няколко филма

През 1954 Уолт Дисни отбелязва двоен рекорд, когато 6 негови филма от годината са номинирани за Оскар, а той прибира награди за 4 от тях.

Най-много награди за актьор

Шампионът при актьорите отново е дама. Катрин Хепбърн има 4 Оскара, и четирите за най-добра актриса.

Режисьорът с най-много награди

Рекордьорът сред режисьорите е легендарният Джон Форд. Той печели 4 пъти Оскар за режисура, за филмите си "Доносникът" (1935), "Гроздовете на гнева" (1940), "Колко зелена беше моята долина" (1941) и "Тихият човек" (1952).

ОЩЕ ОТ Музика

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Брад Пит и Леонардо ди Каприо във филм за Чарлс Менсън

Режисьор на "Имало едно време в Холивуд" е Куентин Тарантино

Тери Пратчет на екран

Започват работа по 6 телевизионни филма