Междузвездна класация

Всички филми „Междузвездни войни”, подредени от най-слабия до най-добрия

15 юни 2018

Всички филми „Междузвездни войни”, подредени от най-слабия до най-добрия

Няма какво да се лъжем – една такава класация е крайно субективна и различна за всеки маниак на „Междузвездни войни”. Което обаче не спира феновете постоянно да сравняват оценките на филмите. Трудно двама души ще са съгласни за перфектната подредба, но точно и в това е забавното – да сравняваме, спорим, защитаваме филмите и така да превърнем приятелите си във врагове. Естествено, нашата класация е абсолютно вярна, а твоята със сигурност греши.

10. Клонираните атакуват

Междузвездна класация

Окей, доста поорязаха от досадния Джар Джар Бинкс в епизод II на „Междузвездни войни”, но това пак не компенсира отвратителния диалог, достоен за блудкав романтичен филм. Не помага и това, че Хейдън Кристенсен е напълно неподготвен да извади малкото положителни страни от така или иначе. Тук любовта тласка Анакин Скайуокър по пътя към Тъмната страна, а той разрушава баланса в Силата – ситуация, пълна с драматизъм, която във филма е представена като тийнейджърска драма от периферна история на „Здрач”.

9. Невидима заплаха

Въпреки че тук се запознаваме с Джар Джар Бинк, „Невидима заплаха” има достатъчно качества, че да я класираме над „Клонираните атакуват”. Макар и слабо разгърнат като образ, Дарт Мол е вероятно най-добре изградения злодей в „Междузвездни войни”. Ако не ни лъже паметта, филмът беше 50% финалната батална сцена с Дарт Мол и 50% състезание с реактивни шейни, което означава, че не е пълно лайно.

8. Соло: История от Междузвездни войни

Вместо да разгърне митологията на Хан Соло, „Соло” превръща историята на един от най-харизматичните образи в посредствена история. Да, има предателства, преследвания, престрелки с бластери, наперено пилотиране, извънземни комарджии – всичко, което би очаквал от история за Хан Соло. Но точно тук е и проблемът – филмът почти не прави опит да излезе извън очакванията на зрителите, особено като се имат предвид смелите решения на „Последните джедаи”. Соло е съвсем средняшки филм, дърпан надолу от самоцелни референции към оригиналните серии.

7. Завръщането на джедаите

Няколко дребни грешки в „Завръщането на джедаите” хвърлят петна по името на франчайза „Междузвездни войни”, от които той още се опитва да се отърси. Първо, тук са еуоките – пухкавите мечета, които са духовните праотци на Джар Джар Бинкс – същества, създадени от Джордж Лукас с цел да разшири мърчъндайз линията с марка “Star Wars”. Второ е повтаряемият сюжет, в който отново имаме Звзеда на смъртта, подобна на която ще видим 32 години по-късно. Освен това не ни дава мира броят невинни работници, които намират смъртта си на наполовина завършената Звезда.

6. Силата се пробужда

Със „Силата се пробужда” Джей Джей Ейбрамс постигна невъзможното. Върна към нов живот вселената на „Междузвездни войни” по начин, който не успя да съсипе целостта на франчайза. Дори повече – той се придържа към канона на „Междузвездни войни”, извайвайки чудесен наратив, който поставя стабилни основи за разгръщане на нова трилогия и създава цял отбор страхотни нови герои. Но има един проблем – залага толкова буквално на старите клишета на поредицата, че филмът е почти като рибуут на „Нова надежда”. Липсата на оригиналност е почти непростима като стига чак до Звзеда на смъртта, версия 3.0.

5. Rogue One

Изключвайки дупките в сюжета на „Rogue One” трябва да му се признае, че вади франчайза от предъвкването на едни и същи сюжетни линии. Тук е по-тъмната страна на „Междузвездни войни” – тази, която лежи във военните окопи и извежда на преден план саможертвата на бунтовниците. Виждал ли си някога преди Disney да избиват главните си герои? Всичките! И да не забравяме финалната сцена, която така си пасва с първата в „Нова надежда” – истинска красота.

4. Отмъщението на ситите

След „Войните на клонираните” някой явно си е дал труда да научи Хайдън как да играе. Да, не е станал добър актьор, но поне не е плачевно зле като в предните филми. Вече сме почти сигурни, че са го взели във филма заради умението му да се мръщи и да избива дечица. Поздравления за Лукас, който тук успява да преплете двете трилогии по съвсем задоволителен начин. Предателството на Анакин, възходът на Империята, разбиването на джедаите – изпълнението е почти перфектно.

3. Последните джедаи

Комплексността не е сред основните качества на филмите от „Междузвездни войни”. Нито са мрачни, нито се люшкат в полярни крайности. Ако щеш вярвай, обаче Райън Джонсън създаде филм, който съчетава всичко това. Да, космическата крава и казино планетата бяха кофти идеи, но са напълно пренебрежими в иначе толкова хубав филм. Това е и първият филм, в който доброто и лошото се преплитат в героите. Последните джедаи изследва тези нюанси на морал и психология много по-комплексно от всички други филми взети заедно. Освен това е визуално зрелище, което блести със собствен почерк и изпъква на фона на Star Wars клишетата.

2. Нова надежда

Това е филмът, променил поп културата завинаги. Ако беше останал единственият филм от „Междузвездни войни”, пак щеше да бъде считан за един от най-великите филми в историята на киното. Но пък Star Wars се превърна във франчайз, който четири десетилетия по-късно е по-стабилен и успешен от когато и да било. Самата откриваща сцена с пълзенето, звездния разрушител и музиката на Джон Уилямс си остават едни от най-иконичните моменти на всички времена.

1. Империята отвръща на удара

Този филм прекрасно улавя любов, загуба, болка и страх и ги прави толкова осезаеми, че ги усеща и хлапе, което не разбира нищо от тези емоции. (Реплики като „Зная!” и „Аз съм твоят баща” си остават завинаги свързани с нас, нали?). Герои като Хан, Лея и Люк сякаш са събрали най-доброто, на което сме способни. За милиони хора те не са просто герои, те са съвсем истински образи, които чувстват болка, несигурност или разочарования. Филмът ги изправя пред ужасно тежки изпитания, но надеждата никога не угасва, чак до разтърсващия финал, в който Люк, Лея, R2-D2 и C-3Po наблюдават как Хилядолетният сокол отлита да търси Хан. Това е еманацията на перфектният филм от „Междузвездни войни” и искрено се надяваме, че Disney и Lucasfilm някога ще го постигнат отново.

ОЩЕ ОТ Кино и ТВ

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Бен Афлек сваля маската на Батман

Новият филм за супергероя ще е за младия Брус Уейн

Емилия Кларк се сбогува с Игра на тронове

Актрисата пусна трогателен пост в Instagram