Продават скици от "Междузвездни войни"

Виж ранни щрихи на дизайна на костюмите

14 септември 2018

Виж ранни щрихи на дизайна на костюмите

"Междузвездни войни" е като безкраен килер на изненадите. Малко като вратата на дрешника от "Хрониките на Нарния" - уж само дрешник, а зад него нов свят. И оттам постоянно изпадат неочаквани съкровища. Както е случаят с ранните скици от 1975 и 1976 на дизайнера на дрехи Джон Моло за визията на основни персонажи във филма. Сред тях са фината рокля на принцеса Лея, каубойската естетика на Хан Соло и черният шлем на Дарт Вейдър.

[caption id="attachment_18028" align="aligncenter" width="551"]

Продават скици от "Междузвездни войни"
Принцеса Лея[/caption]

Колекцията от оригиналните рисуки, бележки и дизайн за костюми е оценена на 300 хиляди долара, а аукционната къща Bonhams, която ще ги пусне на 11 декември, очаква наддаванията да я надскочат многократно.

Джордж Лукас наема Моло - самоук военен историк, който почина през октомври миналата година, да създаде костюмите за "Междузвездни войни". За работата си, той получи Оскар за най-добри костюми през 1978.

[caption id="attachment_18029" align="aligncenter" width="514"]

Чубака[/caption]

"Тези скици са многщо специални, защото отразяват визията на един от най-големите дизайнери на костюми във Великобритания. Показват вдъхновението на Джон Моло - от рекламни сесии в списания, през военна екипировка, до уестърните, като въображението му също играе ключова роля", споделя Катерин Скофийлд, управител на отдела за развлекателна меморабилия в Bonhams.

[caption id="attachment_18031" align="aligncenter" width="622"]

Щурмовак[/caption]

Едни от скиците, създадени между април 1975 и юли 1976 показват едни от най-ранните визии на Моло за Дарт Вейдър, Чубака и щурмоваците. В интервю за The Times of London през 2012, Моло споделя: "По-голямата част от екипа беше на мнение, че филмът е твърде странен, докато го снимахме. Имахме съмнения дали изобщо ще излезе. Помня, че някой ме попита какво точно създаваме и отговорих: Това е нещо като космически уестърн, а един от героите е кошче за боклук."

Скиците също така са и своеобразен личен дневник на Моло за продукцията, като по тях са разписани бюджетите по изработка, коментари по създаването им и бележки от Джордж Лукас.

[caption id="attachment_18030" align="aligncenter" width="525"]

Дарт Вейдър[/caption]

"За Дарт Вейдър използвахме черен мотоциклетен костюм, нацистки шлем, противогаз и монашеска мантия, която изровихме от департамента със средновековни инвентари. Почти не се наложи да рисуваме, тъй като вече имаше изразена концепция, по която се водехме за стила на героите.", спомня си Моло.

https://www.youtube.com/watch?v=MLfrw7MvCcs

[caption id="attachment_18032" align="aligncenter" width="768"]

Оби Уан Кеноби[/caption]

[caption id="attachment_18033" align="aligncenter" width="632"]

Хан Соло[/caption]

[caption id="attachment_18034" align="aligncenter" width="768"]

Снежни щурмоваци[/caption]

[caption id="attachment_18035" align="aligncenter" width="669"]

Харисън Форд и Питър Мейхю като емблематичните си герои[/caption]

[caption id="attachment_18036" align="aligncenter" width="394"]

Дейвид Праус като Дарт Вейдър[/caption]

[caption id="attachment_18037" align="aligncenter" width="693"]

Кари Фишър като принцеса Лея[/caption]

ОЩЕ ОТ Музика

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Виж първи трейлър за новия филм на братя Коен

"The Ballad of Buster Scruggs" излиза по Netflix тази година

Виж Хоакин Финикс като Жокера

Излезе първата му официална снимка в ролята