Човекът, който уби Дон Кихот

Тери Гилиъм има какво да разкаже след 30 години

16 октомври 2018

Тери Гилиъм има какво да разкаже след 30 години

29 години. Толкова му трябваха на Тери Гилиъм от момента, в който неговия Дон Кихот премина от хвърчаща идея към действие, до премиерата на филма тази година в Кан. 29 години, през които режисьорът премина през проблеми с финансирането на проекта, отдръпване на компании, пак липса на пари, смърт на актьори. Така до 2000 година, когато снимките започват в Навара с Джони Деп като Санчо Панса, Ванеса Паради като главния женски образ (в днешния случай Анхела) и Жан Рошфор като Дон Кихот и… да спрат за още двуцифрен брой години, тъй като наводнение съсипва декорите. После следват още няколко рестарта на проекта между 2003 и 2010, Деп губи интерес и си бие шута, Юън МакГрегър и Джак Оконъл го заместват, Робърт Дювал, Майкъл Палин и Джон Хърт си предават доспехите на Дон Кихот, но все нещо спъва филма. В един момент той влиза в онзи списък с великолепни идеи, които никога не биват реализирани. Изведнъж, през март 2017 Тери Гилиъм съобщи, че снимките са започнали, а на 4 юни обяви, че снимането е завършило.

Човекът, който уби Дон Кихот

Неочаквано, спасителят на „Дон Кихот” по Гилиъм е Адам Драйвър. Възрастният режисьор дълго се колебае кого да вземе за главната си роля, преди да се вслуша в съвета на дъщеря си и да прибере младата звезда от „Междузвездни войни”. „Преди да се запознаем го знаех само като младежа от „Междузвездни войни”, който крещи през цялото време, а това не ме впечатли. Но в момента, в който го срещнах, разбрах, че в него има нещо, което не е типично за никой актьор.” Причината Тери да се срещне с Тоби е, че името му е нашумяло и би примамило инвеститори. И планът проработва – с Адам Драйвър в каста, кесиите на продуцентите се развързват, а с тях и ръцете на Тери Гилиъм.

Изборът на Адам Драйвър е отличен не само защото открехва финансовия прозорец за „Човекът, който уби Дон Кихот”, но и защото, ако и ти, както Тери Гилиъм, познаваш актьора само от ролята му на Кайло Рен, ще останеш изумен от играта му във филма. От първоначалният му образ на надменния егоцентрик Тоби, до преоткрития в лудостта романтик в края на филма, Адам прави блестяща роля.

Джонатан Прайс е другият много силен коз в „Човекът, който уби Дон Кихот”. Възрастният актьор е трогателен като бившия обущар Хавиер, убеден, че е легендарният изкукал рицар на Сервантес. Изобщо, доколкото испанският писател е осмял наивитета на рицарските романи, толкова Тери Гилиъм подчертава романтизма в историята и връща посоката на повествованието към приказното.

Магическият реализъм, присъщ за филмите на Гилиъм тук сякаш е загърбен в полза на абсурдизъм, сънища наяве и делюзии, без обаче да прекрачва рамките на реалността. И все пак, за да захвърли героя на Адам Драйвър във финалния катарзис, той го прекарва през серия нелепици и немислими ситуации, за да разчупи горния слой на лъскавия циничен режисьор на скъпи реклами Тоби и да извади златното ядро на жалещия правдата и приятелството Санчо Панса. Разбира се, всичко е поднесено с обилни дози незлоблив и тънък хумор. Съвсем по Гилиъмски.

https://www.youtube.com/watch?v=v_pQ47SSTPk

"Човекът, който уби Дон Кихот" е в програмата на кино-литературния фестивал Cinelibri

ОЩЕ ОТ Музика

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Обзавеждане по "Междузвездни войни"

Дизайнер изработва мебели, вдъхновени от космическата сага

Уроци по убийства

Убиецът от "Хелоуин" се е учил как се убива от истински убиец