Виж първи трейлър на „Параграф 22"

Една от най-великите сатирични истории оживява отново на екрана, благодарение на Джордж Клуни

Ивайло Александров 12 февруари 2019

Джоузеф Хелър издава „Параграф 22" в началото на 60-те години и книгата бързо се превръща в бестселър. Сюжетът е много особен, историята е поднесена по неповторим начин, а черният хумор прозира между редовете през цялото време. Всичко това отказва някои читатели, но онези, които са разбрали книгата, завинаги остават нейни почитатели.

Адаптацията на Майк Никълс от 1970 г. не се приема добре от съвременниците си и е засенчена от друга военна черна комедия – "MASH" на Робърт Олтман. За щастие, „Параграф 22" ще получи втори шанс в седмото изкуство, а сюжетът този път ще бъде разказан в 6 отделни епизода на стрийминг платформата Hulu. Директор и продуцент на филма е Джордж Клуни, който играе и поддържащата роля на лейтенант Шайскопф – военен, който най-много обича военните паради и посоятнно ги организира.

Главната роля на пилота Йосарян е поверена на Кристофър Абът от сериала „Girls". Кайл Чандлър играе полковник Каткарт, който постоянно вдига необходимата бройка на военни полети и пилотите не могат да напуснат фронта и да се приберат у дома. Голямата изненада е участието на Хю Лори в ролята на майор де Клевърли, който най-често може да бъде намерен да  хвърля подкови. Всичко това звучи като пълна лудница, само дето не би трябвало да е така. Но именно това е черната комедия.

Виж първи трейлър на „Параграф 22"

„Параграф 22" е една от най-важните сатирични истории на всички времена. Сюжетът отвежда към Втората световна война, но острият хумор се цели не толкова в самата война, колкото разкрива неадекватността на хората, които я задвижват. Човекът оплетен в конците на администрацията, чийто правила  не могат да бъдат разбрани, камо ли надхитрени. Освен, ако не играеш по техните правила, но тогава ставаш един от тях.

Премиерата на сериала е на 17 май.

ОЩЕ ОТ Кино и ТВ

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Отражението на скандала

Заместник-режисьорът на „Bohemian Rhapsody" отрече, че скандалите около титуляра Брайън Сингър са обрекли филма на наградите BAFTA

Скорсезе, ди Каприо, сериен убиец

Скорсезе и ди Каприо правят сериал за доктор Хенри Холмс и неговата „Къща на убийствата"