Джо Демпси: Във втория сезон „Дълбоката държава" се потапя още по-дълбоко в задкулисието

Влюбеният до уши в политическите трилъри Esquire си поговори с актьора Джо Демпси по случай втория сезон на сериала на FOX „Дълбоката държава"

01 юли 2019

През новия сезон познатите герои (и няколко нови) се потапят още по-дълбоко в мътните води и политическия свят на задкулисната държава. След провала си в Близкия Изток, тайните силитнасочват вниманието си към северна Африка, в опит да разграбят естествените ѝ ресурси. Това е първата мръсна война за чиста енергия. Сериалът изследва и историите за произхода на някои от любимите ни персонажи от първи сезон, като същевременно наблюдава падението на един герой и раждането на терорист пред очите на западния свят

Заради успешните ви роли до момента, имате възможност внимателно да избирате проектите, в които участвате. Какво Ви привлече да изиграете ролята на Хенри в „Дълбоката държава"?
Мисля, че до някаква степен съм имал доста голям късмет, да мога да избирам ролите си много внимателно. Не само заради „Игра на тронове". Желанието ми винаги е било да работя достатъчно и да имам достатъчно пари в банката, за да не ми се налага да приема определена работа, само заради заплащането. Харесва да имам тази свобода да избирам, докато все още съм млад и нямам сериозни отговорности. За мен всичко започва със сценария. Ако имаш късмет и възможността да четеш много сценарии, разбираш колко удивително рядко се случва да намериш такъв, който те грабва веднага. Именно това се случи с „Дълбоката държава". Първоначално ми изпратиха първите три или четири епизода от първи сезон и ги прочетох за ден. Това не се случва много често и е много добър знак. Смятам, че Матю е страхотен сценарист и има способността да заплита различни нишки заедно и да разкаже изключително затрогваща история. Това е първият тест в съзнанието ми. След което разгледах персонажа и си мислех „това не е герой, който съм играл преди". Той е нов в една доста особена сфера на работа, която изисква изключително високо ниво на умения и обучение. Човек трябва да е обучен са съществува в ситуации на високо напрежение. Не съм се въплъщавал в подобен персонаж. И накрая, наистина ме привлече политиката. Размитите граници между големия бизнес и политиката. Интересувам се от тази тема отдавна, а „Дълбоката държава" се опитва да разкрие именно това, да стигне до дъното на тази тема – как конгломератите и големите интереси могат да повлияят на политиката ни. Като се има предвид всичко това, и участието на Марк Стронг, който вече беше станал част от екипа, не ми беше никак трудно да взема решението.

Как се подготвихте за тази роля?
Всъщност нямах много време да се подготвя. Бях последното парченце от пъзела на „Дълбоката държава" в първи сезон. Марк вече беше приел ролята. Трябваше сравнително бързо да се кача на самолета и да се отправя към Мароко. Успяхме да отделим време за репетиции и за тренировки с хора от специалните части на Мароко. Мисля, че по отношение на героя, това беше основната ми мисъл. Усещах, че той е някой, който познавам, в който мога да се превъплътя, но имах нужда от помощ с практическата част, защото това е частта, която може да разочарова, ако не бъде направена както трябва. Беше чудесно, че имахме време да тренираме с каскадьорския екип и да се научим как трябва да се движим, как да разчистваме стая, как да зареждаме оръжие. Имахме късмет да прекараме време с много опитни хора. Надявам се това да се вижда и на екрана.

Какви истории и сценарии ви привличат най-много?
Често ме питат „В един идеален свят, коя би била следващата ти роля?". Истината е, че не знам докато не я видя. Търсих добър сценарий, което само по себе си е трудно може да се дефинира. Много ми харесва когато можеш да усетиш почерка на режисьора през текста. Колкото повече сценарии чете човек, толкова по-добър става в отсяването. Много е субективно и лично. Мисля, че просто трябва да намериш нещото, което резонира с теб. Може да прочетеш сценарий и да си помислиш „не откривам тази автентичност и фактология". А „Дълбоката държава" определено ги притежаваше. Така че, човек трябва да намери нещо, което, първо не е изигравал вече и, второ, нещо което разбира и с което резонира.

Джо Демпси: Във втория сезон „Дълбоката държава" се потапя още по-дълбоко в задкулисието
Фотография Profimedia

 

ОЩЕ ОТ Кино и ТВ

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Виж първите официални кадри от предстоящия филм за Джеймс Бонд

Последната поява на Даниъл Крейг като Агент 007 вероятно ще е повратна точка за поредицата