Джона Хауeр-Кинг: „Свят в пламъци" дава пълнокръвна картина на Европа в навечерието на Втората световна"

Срещаме се с младия британски актьор Джона Хауeр-Кинг в студена Варшава. Поводът е новият сериал „Свят в пламъци", с който Джона дебютира в първата си главна роля в мащабна продукция

21 ноември 2019

Джона Хауер-Кинг е доста млад и изключително висок. Това е първото впечатление, което ти прави, щом го видиш. Освен това се оказва и забавен, което е бонус. Двамата се срещаме във Варшава, като поводът е новият сериал на канал Epic Drama „Свят в пламъци". Продукцията е мащабна, снимана на множество локации в Европа, включително Полша, Германия, Франция и Обединеното кралство. Сериалът разказва за първата година на Втората световна война в 7 едночасови епизода, като започва с окупацията на Полша от страна на Германия през септември 1939 г. и завършва с битката за Британия. Джона има нелеката задача да изнесе голяма част от шоуто на 20 и няколко годишните си рамене, защото на него се пада задачата да е в главната роля. В основната сюжетна линия на любовен триъгълник между Варшава и Манчестър са Джона и неговите партньорки – шотландската актриса Джулия Браун и полската актриса Зофия Вихуач. Освен тях тримата, като дебютанти в жанра, сериалът има звезден актьорски състав, начело с носителката на „Оскар" Хелън Хънт и допълнен с имената на Лесли Манвил и Шон Бийн.

Самият Джона е екзалтиран за участието си в нещо толкова мащабно и малко уплашен. Но когато човек го види първо на екран, а после на живо, знае, че няма причина да се притеснява. Джона има харизмата на звезда и таланта на такава. Една от мечтите му е да се срещне с Мерил Стрийп и вярваме, че това е само въпрос на време... Всичко останало той разказва пред нас в един студен следобед във Варшава.

Текст Зорница Аспарухова
Фотография Epic Drama

Как стана част от сериала?

Пратиха ми сценария през юли 2018 година, докато работех в Ню Йорк. Изпратих им запис за прослушване и когато се прибрах вкъщи, те казаха, че искат да го направя пак. Първоначално персонажът ми Хари трябваше да има манчестърски акцент, а сега няма, което беше специфичен избор. Направих записа отново с моя личен акцент, а след това отидох два-три пъти на среща с режисьора и продуцента за няколко вида кастинги. В крайна сметка след 2–3 месеца ми казаха, че получавам ролята, което беше не само страшно вълнуващо, но и облекчение.

Какво ти хареса най-много в персонажа ти? Имам предвид, когато прочете сценария, си помисли: Искам да играя този персонаж, защото...

(Прекъсва.) Обсъждахме доста факта, че Хари има много недостатъци. Когато прочетох за първи път сценария, не бях напълно сигурен какъв точно е той и как ще го изиграя – доста е многостранен, което е вълнуващо актьорско предизвикателство, но когато прочетеш за първи път сценария, не е толкова очевидно какъв точно може да бъде. Беше плашещо и трудно, но пък от друга страна, това ме привлече към него. Просто знаех, особено след като прочетох последващите сценарии, че той е поел по един път, че се запознаваме с него в много специфичен момент от живота му и че в края на сезона Хари ще е съвсем различен човек. Този тип трансформация в рамките на годината беше много вълнуваща за мен. Помислих си: „Той не е добър, нито е зъл. Не е герой или злодей, а е определено някъде по средата: има си добрите страни и лошите страни". И тези недостатъци го правеха в основата си истински човек.

Имаш ли любима сцена или момент?

От целия сезон?

Да, от целия сезон. Не само от първи епизод, защото... какво е един епизод, все пак са седем общо.

Ами, доста ми е трудно да определя, но работих в тясно сътрудничество с Лесли Манвил, която ми е идол още от преди сериала.

Наистина ли?

Да. Тя е просто невероятна. Невероятен човек, невероятен актьор! Има една сцена в епизод седем – финалния епизод, където не мисля, че някога съм бил по-фокусиран в това да наблюдавам някого, с когото работя. Предполагам, че колкото повече работиш и колкото повече опит трупаш, толкова повече ключът е да се опиташ да инвестираш в сцените до максимална степен. Абстрахираш се от репликите и от техническата част на заснемането и се фокусираш истински в настоящия момент. Работата с Лезли ми позволи да направя всичко това много повече, отколкото ми се е случвало с всички останли актьори, с които бях работил до този момент. Тя беше толкова истинска, че вярвах на всяка дума, която излизаше от устата й. Това за мен беше много специален момент.

Джона Хауeр-Кинг: „Свят в пламъци" дава пълнокръвна картина на Европа в навечерието на Втората световна"

От твоята гледна точка, какво откроява „Свят в пламъци" от други исторически драми, защото такива към момента има много?

Наистина има много истории за този период и според мен за това си има причина – според мен онова, което ни привлича към дадена история и ни подтиква да я разкажем, най-общо казано е, защото тя разглежда въпроса какво означава да си човек: нашите страхове, нашия стремеж към намирането на смисъла на живота и нашето място в него, страха от смъртта и всички тези аспекти от човешкия живот. А те са силно изведени в такова време. Няма по-добър момент да разкажеш този тип история от периода на войната, и по-специално Втората световна война. Донякъде мисля, че тази война винаги ще е част от човешката история, от която ще могат да се извеждат множество добри сюжети. Мисля, че това, което е уникално за „Свят в пламъци", е, че мисията му е да даде една всеобхватна и многомерна перспектива върху този период от историята, каквато в повечето случаи се предлага в много по-киширан вид, тип „добрите срещу лошите", което никога не отговаря на реалността. В реалния живот винаги е много по-сложно и много по-забъркано. Ние, разбира се, знаем, че това, което се случва по време на Втората световна война с нацистката окупация, е много зло, но ако погледнем как средностатистическият човек е бил засегнат, става сложно. В сюжета на сериала има немско семейство, към което изпитваш дълбока симпатия и съчувствие, защото те се оказват въвлечени в нещо, в което не искат да участват. Това, което Питър Боукър (сценаристът на сериала – бел. авт.) е направил много успешно, е да разкаже тези истории интернационално – през призмата на различни социални класи, сексуални ориентации, през погледа на жени, което също не се среща често – затова сериалът създава усещането, че представя много различни гледни точки. Така и трябва да бъде. И в допълнение от драматична гледна точка е много интересно.

jonah3

Добре, сега малко лични въпроси. Кои са петте неща, които си научил в живота?

Пет неща? Добри уроци! Хм. В актьорското майсторство или в живота като цяло?

В живота като цяло.

Бъди добър с хората е едно от тях. Пий много вода, слагай си слънцезащитен крем. И винаги намирай парченце любов по всяко време и във всичко.

Ако можеш да се запознаеш с когото поискаш от историята на човечеството, кой би бил и защо?

Или Иън Райт – а ти вероятно не знаеш кой е той, затова обяснявам – той е бивш футболист на „Арсенал" и е моят личен герой.

Обичаш футбола?

Да! Ще искам да се запозная или с него, или с Мерил Стрийп.

Според мен имаш реален шанс да се запознаеш с Мерил Стрийп.

Аз пък мисля, че има по-голяма вероятност да се запозная с Иън Райт, защото той ходи в същата кръчма, в която аз обичам да ходя, но досега никога не съм имал куража да го заговоря.

Какво за теб означава риск?

Да предизвикваш себе си и да излизаш извън рамките на зоната си на комфорт.

А от какво се страхуваш най-много?

Да не спра да поемам рискове!

Какво е най-хубавото нещо, което си правил с парите си?

Купих си акустична китара „Мартин" от 1956-а.

Свириш на китара?

Да. Трудно е да се каже със сигурност, но май това е най-ценното ми материално притежание.

Финален въпрос – за какво съжаляваш най-много?

Не съжалявам за нищо. Гледам само напред! (Смее се.)

„Свят в пламъци" е по Epic Drama всяка неделя от 22 часа.

ОЩЕ ОТ Кино и ТВ

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Лорд Ветинари е жена

Виж кой още e със сменен пол в новия сериал за Стражите по Тери Пратчет

Новият Междузвездни войни завършва много истории

Какви отговори дава последният филм от третата трилогия?