Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър

40 години по-късно семейство Скайуокър се оттегля с епичен... финал

Ивайло Александров 23 декември 2019

Преди 40 години в една далечна (особено пък за тогавашната ситуация тук) държава се роди една Вселена. Една фантастично-приказна галактика, която събра поданици от близо и далеч и поколение след поколение милиони хора живяха в нея.

До сега, когато историята приключва след 9 официални филма и още два, ситуирани в същата вселена, стотици комикси и книги, сериали, компютърни игри – вселената на Междузвездни войни се разширява над 40 години, преди да експлодира финално с „Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър” и да приключи фантастичната уестърн сага за фамилия Скайуокър и вечната борба между джедаи и сити, добро и зло. А финалът беше такъв, какъвто очаквахме – великолепен за феновете, които живеят „Междузвездни войни”, досаден за нарочилите новите филми за подигравка с наследството на Джордж Лукас и просто фантастичен филм с много скъпи ефекти за средностатистическият киноман.

Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър

Откакто „Междузвездни войни” са при Дисни, голяма част от фен масата недоволства и намира причини да се оплаква от посоката на историята (или от факта, че тя изобщо се продължава). Въпреки това, дори киселяците не пропускат нов епизод от сагата – едно, за да си намерят причини за още несъгласия и второ, макар и да не си признават открито – да си завършат историята. Един от основните аргументи за тях е обвинението, че филмът е станал много детски. Но като се замисля за сякаш изпълзелите от „Улица Сезам” мечоци еуоки, безумния факт, че във всеки междупланетен бар няма двама представители на една и съща раса и още ред инфантилизми, някак не е особено удачно критиците на новите филми да ползват точно тази отправна точка.

Star Wars 9

За режисьор на филма отново е нает Джей Джей Ейбръмс, в основния каст пак гледаме Дейзи Ридли, Джон Бойега, последните кадри на Кари Фишър, Марк Хамил, Оскар Айзък и единственият актьор, който с чиста съвест можем да наречем такъв – фантастичният Адам Драйвър като разкъсвания между тъмната и светлата страна на Силата Кайло Рен или Бен Соло. На фона на неговото присъствие, чукундур като Бойега стои не просто неубедително, а направо клето. Патетичните му подвиквания към Рей (дори в момент, в който води двубой с лазерни мечове върху развалини на Звезда на смъртта между 30-метрови вълни) и плачевното му поведение не поправят впечатлението. По Дамерън също има повече роля на статист, отколкото на важен персонаж от историята. Рей сякаш е влязла по-убедително в образ, макар да не мога да се отърва от усещането, че на Дейзи Ридли повече би й отивала площадка за кросфит, отколкото снимачна такава.

Star Wars 9

В „Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър” имаме задължителното разплитане на мистерията зад произхода на Рей (сериозно ли минахте толкова евтино?), завръщане на стар герой от оригиналната трилогия (който защо беше там, надали и сценаристът Крис Терио може да ти обясни, ако не ти покаже сантиментално личице и знакът на американския долар) и трогателни сцени на раздяла и събиране. Сценарият всъщност е толкова кух, че в повечето време героите по-скоро хвърлят лозунги, отколкото водят диалог. Патетиката те преследва непрестанно из всичките 142 минути на филма. А, имаме и нов дроид - този път сешоар.

Star Wars 9

Но да завършим с положителните черти на „Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър”. Екшънът е толкова много и действието е толкова динамично, че трудно може да ти доскучае, ако така или иначе си решил да прекараш два часа и половина с „Междузвездни войни”. И Адам Драйвър. Свършиха ми козовете за защита, време е за твоето лично мнение и впечатление. Оттук насетне „Междузвездни войни” ще бъде предъвкван, дисектиран, разчекван, анализиран. Нищо ново в последните над 40 години. А тепърва ще излизат и нови филми – франчайзът храни хиляди хора – до момента филмите от поредицата (без да говорим за мърчъндайз и всички сериали, игри и книги) са генерирали над 9 милиарда долара.

ОЩЕ ОТ Кино и ТВ

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Ейдриън Броуди в сериал по Стивън Кинг

Снимките на "Джерусълем'с Лот" започват догодина

Третата световна война идва в новия филм на Кристофър Нолан

Най-накрая част от тайните на мистериозния "Tenet" са разкрити