Дракула – трагичен опит за модерен прочит

Какво препъна минисериала и го сведе до плоска телевизионна продукция

Когато имаш титанични произведения по тема като „Дракула”, не можеш да не се съобразяваш с тях, посягайки към историята. Книгата е една от най-важните в хоръра, но не само там – изказът, елегантният подход, готическият романтизъм и подредбата на думите на Брам Стокър я превръщат в един от най-важните романи в зората на ХХ век. После, макар и фактологически разбъркан, филмът „Носферату” на Мурнау е брилянтен представител на немския експресионизъм. След това, макар и далеч по-наивни, версиите с Бела Лугоши и Кристофър Лий също са емблематични за жанра. Докато стигнем до театралното великолепие на гениалния „Дракула” на Франсис Форд Копола. Когато имаш такъв шедьовър по темата, няма начин той да не стои като постамент към всеки, дръзнал да се занимае с нея.

Дракула – трагичен опит за модерен прочит

Разминаването с основни истории от книгата не е никакъв проблем. „Дракула” на Netflix и BBC не спазва и идеята сюжетът да е базиран на писма и глави от дневници – също нищо лошо. Идеята Джонатан Харкър да е опърпано и налудничаво зомби, по начина, по който е представен, даже печели адмирации (моментът с мухата е супер!) Дразненето идва от един от първите въпроси към него, зададен му от сестра Агата в манастира – „Имал ли сте сексуални контакти с Дракула?” Какво? И след това държането и перченето на монахинята е такъв прозрачен пример за подчертан феминизъм, че оставя лошо чувство в стомаха. А когато разбираме и че фамилията й е ван Хелзинг, става доста блудкаво.

Dracula

Става ясно, че минисериалът ще бъде точно толкова политкоректен и съобразен с тенденциите в съвременното мейнстрийм изкуство, колкото се очаква. Че защо да няма чернокожа и азиатка в планински метох в Румъния през XIX век? И така доброто начало на филма, постепенно скача с главата надолу към естетическо самоубийство до края на първия епизод. Вторият продължава да затъва – там действието е пренесено изцяло на кораба „Деметър”. Екипажът и гостите изчезват един по един, да, но при тях наблюдаваме същото етническо разнообразие – чернокож, европейци, египтяни… А действието е предвидимо, атмосферата отсъства напълно. И когато в края на епизода Дракула се добира до брега и го осветяват фарове на автомобили и блесва прожектор от хеликоптер, единственото, до което стигнах, беше отегчена въздишка на досада. Да, същите хора - Марк Гатис и Стивън Мофат пренесоха Шерлок Холмс в XXI век – успешно заради отличната игра на Бенедикт Къмбърбач и Мартин Фрийман, за да гилотинират умело изградените образ и история след втория сезон. Тук обаче не разполагат с таланта на изключителните актьори. Имаме няколко плоски героя, които се стремят да говорят едновременно изискано, категорично и с лек хумор. И не се получава. Съвсем отделно опитът на глезената, но все пак изискана благородна кокетка Люси Вестерна да се изгради в XXI век като Instagram кифла, която бълва селфита, е просто нелеп.

Dracula

Стигаме и до самия Дракула на Клейс Бенг. Чернокосият датчанин обаче е далеч от финеса и дълбочината в образа, изграден от Гари Олдман. Той се доближава повече до ръбестата простота на Бела Лугоши, без харизмата му и напомня повече на провинциален интелектуалец от старопланинско градче, отколкото на безсмъртен 400-годишен благородник. Всъщност, представи си по-скоро събирателен образ на Бела Лугоши и Лесли Нилсен и това не е комплимент. Героят на Бенг е повече бай Дракула, отколкото граф Дракула.

Накратко – имайки няколко гигантски трактовки по дадено произведение, които не само, че не могат да се надминат, но дори и доближат, може би не е нужно тази тема да се експлоатира отново и отново. Това е все едно някоя група-еднодневка да тръгне да прави нов кавър по "Knockin’ on Heaven’s Door” на Боб Дилън, след като винаги ще изпъква версията на Guns n’ Roses – просто няма смисъл.

ОЩЕ ОТ Музика

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Джони Деп се завръща като Гриндевалд

"Фантастични животни" 3 излиза догодина

Гледай плейлиста на Васил Върбанов

Тази вечер започва музикалното му предаване по БНТ1