1917

Военен епос такъв, какъвто трябва да бъде

В последните 70 години световното кино се зари с филми за Втората световна война или събития, които се случват на неин фон. Но с няколко изключения, Първата световна война бяга от кръгозора на продуценти и режисьори от десетилетия. А чисто темпорално, този исторически период ми е много интересен. Когато научих за „1917” бях едновременно развълнуван, но и притеснен. Развълнуван, защото темата ПСВ наистина е благодатна за киното, като недостатъчно изследвана територия и при правилно подреждане на отделните компоненти би могъл да се получи страхотен филм. А притеснен, защото в последните 10-15 години, когато Холивуд се обръща към конкретна историческа епоха, успява да надриска всичко с нелепи актьори, които са повече Instagram инфлуенсъри, отколкото реално артисти, с абсурдна политкоректност и филтри, които вместо да те пренесат с десетилетия назад, приличат на каталог с кичозни псевдо винтидж картички. Е, спокойно мога да отдъхна – „1917” запрати скептицизма ми разреван и наказан в кален артилерийски окоп.

1917

Филмът ни запознава с двама млади британски войници Том Блейк и Уил Скофийлд, чиято рота е на позиции на Западния фронт, нейде из североизточна Франция. Приятелството между двамата ефрейтори ги изпраща на отговорна мисия – германците привидно са се оттеглили от позициите си, за да примамят голям британски батальон под тежък артилерийски огън и буквално да ликвидират всички 1600 души от него. Сред тях е и по-големият брат на Том Блейк – причината безпрекословно да приеме задачата и да тръгне през окопи, бодлива тел и под евентуален обстрел на фронтовата линия, за да потърси частта, командвана от полковник Макензи (Бенедикт Къмбърбач) и да предаде писмото от командващия генерал да не предприема атаката на следващата сутрин. Заповедта не може да бъде предадена по друг начин, тъй като отстъпващите германци са отрязали телефонните линии.  Така че двамата бойни другари трябва да се доберат преди зазоряване на следващия ден до частта на Макензи и да му попречат да изпрати на заколение ръководения от него втори батальон.

1917

Филмът би могъл да подведе друг режисьор да изправи героите си пред излишен героизъм, саможертва, да ги покаже като свръхчовеци или да ги превърне в допотопен прочит на Рамбо. Вместо това имаме две уплашени момчета, на които се налага да газят в кал, да залягат върху разлагащи се трупове на хора и животни, да се прикриват, да се сблъскват с неочаквани капани или обикновена човешка мерзост по време на война. Няма напрягане пряко човешките възможности, няма дебнене и засади. Има повече бягане и криене, отколкото стреляне и схватки. Има отдаденост и човешкия дълг да спасиш от сигурна смърт 1600 млади момчета, които не знаят пред какво се изправят. И има две обещания, дадени пред умиращ другар, които обаче не внасят излишна мелодрама, а допринасят за изграждането на екранния образ. Филмът дори не демонстрира ужасите на войната, а показва човешки черти и емоции, захвърлени в нечовешки условия.

1917

Аплодисментите са за режисурата на Сам Мендес („Американски прелести”, „Път към отмъщение” и предишните два филма за Джеймс Бонд), за страхотните кадри (опустошеното село Екуст под светлините на сигнални ракети и експлозии, изправено като контрапункт на черешовите дървета при разрушена селска ферма, които макар и отрязани, ръсят цвят по зелената трева и „когато изгният, от тях ще пораснат дори повече дървета”). Мендес умишлено използва дълги кадри, за да създаде усещане за one shot, макар и накъсан на няколко момента и това определено работи в полза на „1917”. А силната визия на филма е подсилена от красивия саундтрак на Томас Нюман (номиниран за „Оскар” за музиката към „Изкуплението Шоушенк”, „Малки жени”, „Американски прелести” и, да, „1917”), като това е седмата му колаборация с Мендес. Чудесният каст от млади актьори с няколко тренирани стари кучета също е сред предимствата на „1917”. Така че ако си се чудил става ли наистина филмът, отговорът е „да, категорично”.

ОЩЕ ОТ Кино и ТВ

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Гибли в Netflix

Всички филми на анимационното студио влизат в стрийминг платформата

Ще има ли още филми "Блейдрънър"?

Денис Вилньов иска отново да изследва света на двата филма