От книга към екран

5 филма по книги, които чакаме с интерес през 2020

Откакто има кино, седи и вековният вече спор кое е по-добро - книгата или филмът. Отговорът всъщност е прост - двете могат да бъдат еднакво силни в собствената си медия, като различни форми на изкуство. Историята познава адски слаби екранизации, както и такива, които далеч надхвърлят границите и посланията на книгите. Подбрахме 5 заглавия, които можеш да побързаш да прочетеш, преди да излязат филмите по тях тази година. Приятно четене. И гледане.

Дюн

От книга към екран

Шедьовърът на Франк Хърбърт, който е сочен за най-добрата фантастична книга, тази година ще се сдобие с нова и много обещаваща екранизация от Денис Вилньов ("Блейд Рънър 2049"). Въпреки култовия вече статус на първия филм на Дейвид Линч (1984). Книгата можеш да я намериш от "Бард". Лично ние препоръчваме основно двете книжки от "Библиотека Галактика", в която са събрани оригиналните три романа.

Историята на Доктор Дулитъл

Dolittle

Децата в България се запознаха с приключенията на доктор Дулитъл още през 80-те, с първото издание на книжката. А днешните хлапета си имат екранизация с Робърт Дауни Джуниър.

Ема

Emma

Романтичният роман на Джейн Остин от 1815 оживява отново на екран, след филма с Гуинет Полтроу от 1996. Този път в главната роля ще видим Аня Тейлър-Джой, като ще й партнират Бил Най и Джони Флин.

Дивото зове

wild

Харисън Форд влиза в ролята на саможив и жилав мъж, в компания на едър космат звяр. Не, не говорим за Хан Соло и Чубака, а за Джон Торнтън и санбернара Бък от безсмъртния разказ на Джек Лондон. Историята проследява приключенията на кучето по време на златотърсаческите трески, а действието се развива в Юкон, Канада. Това е и изданието, с което повечето от нас се запознаха с творчеството на Лондон.

Невидимият

invisible

В модерната адаптация на романа на Хърбърт Уелс ще видим Елизабет Мос. Филмът ще е психологически трилър, режисиран от Лей Уанел ("Убийствен пъзел" 1, 2 и 3). Във филма млада жена е преследвана от невидимото присъствие на нейния уж самоубил се съпруг.

ОЩЕ ОТ Кино и ТВ

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Как можеше да изглежда "Междузвездни войни" 9

Излязоха кадри от версията, по която е работил Колин Тревъроу

Задава ли се "Смъртоносно оръжие" 5?

Все по-сигурно е, че ще има нов филм с оригиналния екип