Музата на Алмодовар

Педро Алмодовар проговори на английски заради Тилда Суинтън

Ивайло Александров 17 февруари 2020

Според много критици и киномани филмите на испанския режисьор Педро Алмодовар (ако все още се чудиш, ударението е на второто "о") са международно съкровище. Единствената драма на режисьора е, че прави филмите си основно на испански, тъй като английският би ограничил актрисите, с които работи. Е, вече не е така.

Музата на Алмодовар
Педро Алмодовар

Очевидно самият Алмодовар също не е бил щастлив от езиковите ограничения и сега работи върху първия си не-испаноезичен флм с невероятната Тилда Суинтън. Британската актриса е вдъхновила испанския режисьор за късометражния филм "The Human Voice", в който тя играе... куче. Филмът е базиран на пиесата на френския поет Жан Кокто "Човешкият глас" (чуй радиотеатър от БНР тук). Историята разказва за жена, която, докато говори с любимия си по телефона, разбира, че на следващия ден той ще се ожени за друга.

by-Dan-Rodriguez
Режисьорът и неговата муза; фотография Дан Родригес

В интервю с IndieWire Алмодовар разказва, че вече е обсъдил как да бъде филмирана историята и че е убеден, че е открил музата си за своя англоезичен дебют. "Необходимо е онова усещане, че някой те разбира напълно. Точно така съм си представял Тилда. Толкова е открита и интелигентна. Даде ми увереност със своята логика. По време на репетициите се разбирахме отлично." За нея работата с режисьор, чийто майчин език не е английски, не е нещо ново. Тя вече два пъти ("Окджа" и "Снежен снаряд") снима с корейския режисьор Бонг Джун-хо, чийто "Паразит" спечели голямата награда на Оскарите.

Макар и едва 15-минутен, този филм ще е като чернова за предстоящия пълнометражен английскоезичен филм на Педро Алмодовар. Той вече работи по филмирането на свързаните разкази от сборника "A Manual for Cleaning Women" на писателката Лусия Берлин.

ОЩЕ ОТ Кино и ТВ

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Изненади в новия Stranger Things

Последният сезон се задава с неочаквани срещи

Идва трети сезон на Castlevania

Виж трейлър и първи кадри