Какво научих: Гилермо Пфенинг

Актьорът от „Храна за любовта" на HBO за добрите житейски уроци, гурме пътешествията и какво ядене би си поръчал за последно, ако го осъдят на смърт

12 март 2020

Защо трябва да гледате „Храна за любовта" ли? Според мен най-важното е, че – създателката на сериала Исабел Койшет винаги бяга от обикновеното, от типичните романтични истории. Тя се заиграва с персонажите, със самия жанр. Харесва ми, че романтиката тук е като черна комедия на моменти – не е типично сладка, а по-скоро бие на трилър. От актьорска гледна точка това е нещо, което носи много удовлетворение.
 

Станах част от сериала благодарение на една щастлива случайност. (Смее се.) Участвах във филм, който се казва „Никой не гледа" – американска продукция на аржентинския режисьор Джулия Соломоноф. Там се запознах с Исабел Койшет, двете са приятелки. Двамата се запознахме там и още оттам тя ме хареса за ролята в сериала. Като цяло процесът е такъв – тя вижда начинат ти на работа в някоя продукция и на тази база си те представя в конкретна роля.


 

Любимото ми гурме ястие ще видите в пети епизод на сериала. Има един момент с голяма трапеза, където има десерт, направен от аншоа и dulce de leche. Това е традиционен десерт, който идва от Аржентина, с карамел, захар и мляко. Самото ястие, което беше сготвено на снимачната площадка, беше едновременно странно и ужасно вкусно. Прави се с риба – в този случай аншоа и един специфичен аржентински карамел. Този десерт е много специален, защото има един много тънък момент с рибата. Добрата новина е, че може да се пробва и в доста заведения в Барселона, ако на човек не му се пътува до Аржентина.
 

Историите, които ме привличат като актьор, са всякакви, стига да предлагат една по-различна гледна точка. Защото често с известна доза отчаяние казваме, че всичко вече е измислено и написано. За мен единствената разлика е как ще разкажеш нещо, а не какво точно ще кажеш. Също така много ми харесва, когато режисьорът предложи да се направи нещо по-технично – нещо, за което е мислил предварително. Например, ако каже: „Бих искал да използвам такъв тип осветление" или пък „Бих искал да използвам друга гледна точка” или просто по някакъв много хитър начин покаже нещата в различна светлина.


Кой е най-добрият урок, който научих от родителите ми? Тъй като съм роден в едно село извън центъра на Аржентина, и веднъж, като малък, когато за първи път реших да отида до Буенос Айрес, майка ми ми каза: „Прави каквото решиш, дори ако се наложи в процеса да ядеш трева". Това е вид испанска поговорка. Тоест, никога не трябва да се отказваш от това, което наистина искаш да правиш, дори да е много трудно. В смисъл, да ядеш тревата по пътя дори.


Ако ме осъдят на смърт и трябва да си поръчам ястие за последно, то ще е едно много особено блюдо, типично за Северна Италия, в което има аншоа, чесън и crema de lecce – нещо средно между бита и заквасена сметана. Искам да ям това и след това ще съм готов вечният мрак да ме погълне. (Смее се.)

Целият първи сезон на „Храна за любовта" е наличен в HBO GO

Текст Зорница Аспарухова
Фотография HBO Europe

ОЩЕ ОТ Кино и ТВ

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

"The Beatles: Get Back" на Питър Джаксън излиза през септември

В документалната лента ще бъде включен целият 42-минутен прощален концерт, който бандата изнася на покрива на своята щаб-квартира на Savile Row