Кралят на различното

Fantastic Negrito е новият блус/рок Месия, който носи със себе си собствена представа за стил

Ивайло Александров 08 февруари 2019

Името Шавиер Дфрепаулез едва ли ти говори нещо, но така е с всеки средностатистически човек на тази планета. Алтер –егото на Шавиер обаче набира скорост на американската музикална сцена под псевдонима Fantastic Negrito – ново блус/рок божество с ярък стил на обличане, което му определя собствено място на съвременната музикална сцена.

Fantastic Negrito вече е име, тъй като албумът му "The Last Days of Oakland" спечели награда Grammy за най-добър съвременен блус албум през 2016 г., а материалът „Please Don't Be Dead"  е номиниран за Grammy в същата категория през 2019 г.  Но музиката, както и стилът му, са дълбоко повлияни от уроците на едно мизерно минало.

Кралят на различното

Шавиер израства по улиците на Оукланд, Калифорния в семейство, в което има още 12 деца. Момчето израства сред немотия, наркотици и скандали – една обстановка, в която е трудно дори да се сдобиеш с нормални дрехи. С малкият Шавиер обаче се случва една интересна метаморфоза – дългогодишният срам от това, че винаги носи най-старите и странни дрехи с времето се превръща в своеобразна гордост. Шавиер разбира, че различният външен вид привлича присмех, но и отличава от масата, а това му харесва. Харесва му, защото го освобождава и от този ден Шавиер предпочита да бъде Краля на различното.

ddrt6

Друго голямо влияние върху младия Шавиер, освен социалната среда, оказва музиката, която слуша и един по-конкретен артист. Личността и творчеството на Принс са голямо вдъхновение, защото Принс е самоук музикант, който има собствен стил на обличане, но това не му пречи да остави огромно културно наследство след смъртта си през 2016 г.

rrr5

За Шавиер Принс е първият и най-ярък пример за човек, който изпъква в своята особеност, но това не му пречи да е успешен. Ако го нямаше Принс, вероятно нямаше да го има и колоритния Fantastic Negrito, за когото стилът на обличане не е толкова мода, колкото социален код, който трябва да бъде разчупен всеки ден. 

ОЩЕ ОТ Кино и ТВ

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Техно и хаус майстори на EXIT Festival

Фестивалът събира водещи електро артисти под шапката си това лято

Нито звук повече

Микрофонът на Дрейк беше изключен по време на тирада срещу наградите Grammy