20 години Mono

Японските пост-рок пионери в София за 15 години Rawk’n’Roll

Пост-рокът избухна с космически тътен и разлюля пластовете на експерименталния и инструментален рок като японско земетресение. Епицентърът му беше най-осезаем преди между 2000 и 2010, но първични трусове имаше още в началото на 90-те, а и до днес най-силните представители на течението са тук, неподвластни на тенденции, като издават великолепни меланхолично-експлозивни опуси за рок интроверти със склонност към съзерцателност. Една от най-важните групи за стила несъмнено са японците Mono, а те идват на 23 април за втория си концерт у нас по случай 15-ия рожден ден на уебзина за стоунър, дуум, сайкъделик и пост рок и DIY промоутърска агенция Rawk’n’Roll. И то в компанията на норвежката рок сензация Årabrot и британската челистка Jo Quail (билети от bilet.bg).

20 години Mono

Тази година Mono отбелязват 20 години от създаването на групата и го правят по най-логичния и смислен за една дейна рок банда начин – с брилянтен нов албум и дълго турне – от Япония и Китай (!), през Европа, до САЩ и Канада. Както и участия на нишови фестивали като Roadburn в Холандия и Supersonic в Бирмингам. От началото на годината до края на юли Mono ще са навъртяли 75 концерта, а тепърва ще обявят и есенните си дати. За своите 20 години заедно те имат 10 албума, няколко ЕР-та и сплита с други групи, както и два лайв албума.

Mono
Mono в София през 2015, фотография Димитър Граматиков

Последният им към момента албум, великолепният "Nowhere Now Here” излезе през януари тази година и за него подробно ти разказахме тук. Имаме великолепни музикални импресии, красиви меланхолични мелодии, раздирани в сюблимни моменти от тежки китарни рифове или изтръгващ от унеса ритъм. Брилянтният звук е дело на Стив Албини (работил върху саунда на албуми на Nirvana, PJ Harvey, Godspeed You! Black Emperor, Neurosis и десетки други банди), който знаем и като лидер на рок експериментаторите Shellac. Автор на красивата обложка е младият (само 22-годишен) египетски художник Ахмед Емад Елдин, който преди 5 години (само на 17) създаде и обложката за последния албум на великите Pink Floyd "The Endless River”.

ОЩЕ ОТ Четива

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Avicii все още е тук

Песента "SOS" с Aloe Blacc излиза една година след самоубийството на известния DJ

Светът на Мадам Х

Виж първи тийзър на новия албум на Мадона