In memoriam Рик Окасек

Фронтменът на ню уейв легендите The Cars бе открит мъртъв в дома си в неделя

16 септември 2019

След получено обаждане около 4 следобед в неделя (15 септември), пристигналият на място полицейски екип е открил тялото на 75-годишния музикант в апартамента му на East 19th Street в Ню Йорк и смъртта е било потвърдена на място.

Оукасек е роден на 23 март 1944 в Балтимор, щата Мериленд и се мести с родителите си в Кливлънд, Охайо, като тийнейджър. Там среща своя основен съконспиратор в The Cars певецът и басист Бенджамин Ор. Давамата преминават през поредица от гаражни групи, докато се стига до "щастливия инцидент" (по думите на Рик) със сформирането на The Cars в Бостън през 1976-а с участието още на китариста Елиът Ийстън, клавиристът Грег Хоукс и барабанистът Дейвид Робинсън (екс-Modern Lovers). Групата има сериозен принос за успеха на ню уейв вълната със своите артистични, но и достатъчно поп ориентирани парчета, които изстрелват албуми като  ‘The Cars’ (1978), ‘Candy-O’ (1979) и ‘Heartbeat City’ (1984) до върховете на класациите. The Cars се разпадат през 1988, но се събират отново през 2010-а за записите на ‘Move Like This’. Това е и годината, когато са официално въвведени в Rock & Roll Hall of Fame.

През годините Окасек има и нелоша солова кариера, както и важни включвания като продуцент за интересни и иновативни групи като Suicide, Bad Brains и алтернативните герои на 90-те Weezer, Bad Religion, No Doubt и Guided by Voices.

Въпреки тъжния повод, повечето песни на The Cars винаги са носили ефервесцентна енергия и незадушен от присъщата им ирония оптимизъм. Припомни си някои от най-добрите им парчета в памет на грозноватия гений Окасек.

ОЩЕ ОТ Музика

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Забавлявай се все едно е 1999-а

Легендарния албум на Принс "1999" се завръща в ново колекционерско издание и още 35(!) неиздавани парчета

Излезе първото посмъртно парче на Ленърд Коен ‘The Goal’

То ще е част от подготвян от неговия син Адам Коен цял албум с неиздавани композиции, записвани в последните години от живота на певеца