Днес е световният ден на музиката

Виж кои са любимите албуми на екипа на меломаните от екипите на Esquire, Eva и Miss Bloom

Ивайло Александров 01 октомври 2019

Световният ден на музиката е отбелязан за пръв път на 1 октомври 1975 от лорд Йехуди Менухин. Честването му е организирано от Международния музикален съвет, в съответствие с резолюция приета 2 години по-рано. Началото на Съвета е поставено от ЮНЕСКО през 1949 и е най-голямата световна мрежа от организации, институции и личности, която оперира в полето на музиката. Но стига толкова суха информация.

Факт е, че музиката е интегрална част от живота на милиони хора, а редакторският екип на Esquire не прави изключение. Всеки ден в редакцията ни звучи различна музика – дали от колоните или от слушалките, но тя неизменно присъства в работата ни и не веднъж е давала изражение и в материалите, които четеш. Днес, за да отбележим празника, решихме да споделим някои от любимите ни албуми. Наши и на наши колеги от цялата ни медийна група. Приятно слушане!

Владимир Константинов
Esquire, главен редактор

Sigue Sigue Sputnik - Flaunt It

Днес е световният ден на музиката

Заченати и родени в очевидно болния мозък на басиста на Generation X, Sigue Sigue Sputnik изскочиха на сцената през 1986 (казвам „изскочиха", защото по щастливо стечение на обстоятелствата вкъщи се появи касета с дебюта им Flaunt It само година по-късно, тоест съм кажи-речи жив свидетел на случилото се), облечени от сър Пол Смит като сайбър вариант на бандата на Алекс от „Портокал с часовников механизъм", но с доста по-голям шанс да се уредят с момиче и незаконни химикали по окъпаните в неон тротоари на Гинза, Бродуей и Сохо. И до днес ми се струва, че поне половината от парчетата във "Flaunt It” ползват една и съща мелодия (създадена обаче с решаващата помощ на краля на диското Джорджо Мородер). Но какво от това, щом музиката звучи като саундтрак за приключенията на гигантски секс робот, крачещ по улиците на световните мегаполиси в търсене на порочни приключения. Дори и да не бяха адски добра рок група, Sputnik със сигурност щяха да останат в историята с брилянтната идея да продават рекламно време между песните на дебюта си, което и до днес ми се струва по-гениално ироничен жест от онзи прословут круиз на Pistols по Темза по повод юбилея на английската кралица през 1976-а. Както ми каза самият Тони Джеймс в интервюто, което направих с него в зенита на 90-те: „ Да слушаш Sputnik е като да гледаш 1000 телевизионни екрана едновременно на фона на смазващ бийт.”

Ивайло Александров
Esquire, редактор

Green Carnation – Light of Day, Day of Darkness

Green Carnation

През 90-те години на миналия и в началото на този век слушах адски много европейски метъл. Предимно скандинавски и британски банди, копаещи едновременно в мрак, но и с мелодия. Е, и по-примитивен дет метъл. Този албум не е любимият ми, но е най-есенният ми. "Light of Day, Day of Darkness" е албумът, който слушам през октомври или винаги, когато октомври е в сърцето ми. "Light of Day, Day of Darkness" е разходка в гората в топъл октомврийски ден, той е самата есен, изпята в един час магическа музика. Green Carnation започват като авангарден дет метъл проект (основателят на групата Tchort е част от блек лидерите Emperor до 1995, свирил е и с Carpathian Forest, Blood Red Throne, Satyricon и Einherjer). "Light of Day, Day of Darkness" е албум от една песен, разпростряна в един час, която преминава през различни настроения в различните си пасажи. Тук вече я има щипката прогресив рок, която се разгръща в следващите албуми на групата, но цялостната картина е красива, меланхолична, лирична, с преливащи мелодични и тежки пасажи, бързи моменти и разточително нежни бавни пиеси. Преди 18 години приятел ми даде диска с "Light of Day, Day of Darkness" и каза само "слушай". Слушах един час напълно омагьосан. И 18 години все още слушам, все още съм там.

Георги Тевекелев
Esquire, арт директор

Korn – Korn

korn

Korn направиха революция в тежкия модерен (за тогава) рок по онова време. Къде заслужено, къде пресилено ги обвиниха, че са отговорни за раждането на ню метъла. Но първият им албум беше като… нищо, което бяхме слушали дотогава. А за всеки тийнейджър с отношение към по-твърдата музика, този албум беше като шут отзад – бесен, яростен, мрачен, депресивен, енергичен, озъбен, млад и надъхан. Каквито бяхме всички по онова време.

Яне Голев
Esquire, фотограф

GusGus – Mexico

mexico

Има нещо в деветия албум на исландската електро хаус банда GusGus, което го прави много специален за мен. Настроението, звученето – хем е типично техен албум, хем има нещо по-така. А сигурно има значение и фактът, че точно турнето към този албум доведе GusGus за пръв път в България. Оттогава и не изпускам техни концерти.

 

Поля Александрова
Evа, главен редактор

Erykah Badu – Baduizm

badu

За музикален фен, прекарал години наред в изследване на стилове и течения (всъщност истинска благословия е, че музикалните предпочитания не са константа), ще е предателство към всичките ми стари музикални любови, да избера само един-единствен албум. Затова се спирам не на конкретен период и стил, а на конкретен глас, и това е... Ерика Баду. Този избор би могъл да се стори странен, особено когато става въпрос за човек като мен, израстнал с музиката на Depeche Mode и на The Cure, преминал през буреносните гръндж и бритпоп години (Pearl Jam и Smashing Pumpkins в първия случай, Manic Street Preachers и Oasis във втория), поплувало в космическите води на нео соул поколението (Lauryn Hill и Jill Scott), и в момента – тотално запленена от  виниловото 70-десетарско звучене на Къртис Мейфилд (и не само заради The Deuce с Джеймс Франко и Маги Джиленхол). Но "Baduizm" на Ерика Баду е като междугалактическо преживяване, извън времето и пространството (поне такъв е живият ми спомен от концерта й в Radio City Music Hall в Ню Йорк, от турнето й Mama’s Gun през 2001 година), и затова избирам да отпразнувам с него Световния ден на музиката. Освен това е невероятна компания в колата по време на задръствания.

Ивана Колева
Missbloom.bg, редактор

Red Hot Chili Peppers – Californication

Red Hot Chili Peppers – Californication

"Californication” на Red Hot Chili Peppers носи специално значение за мен. Песните от албума винаги ме връщат в летните вечери, когато с ми приятелите ми в Унгария преди години пяхме заедно хитовете от албума, слушахме го силно и не излизаше от плейърите ни. Въпреки че от издаването му на пазара са минали вече 20 години, "Californication” ми остава все така любим.

Силвия Канин
Grazia, главен редактор

Beyoncé - Beyoncé

Beyoncé - Beyoncé

На 13 декемрви 2013 се събудих и... БИОНСЕ ПУСНАЛА ИЗНЕНАДВАЩ ВИДЕО АЛБУМ. Бионсе. Пуснала. Албум. Изненада. Всичко с видеа. Мисля, че получих леко сърцебиене. Първото, което направих беше да се обадя в офиса и да кажа, че ще закъснея много за работа, защото трябва да изгледам всички видеа от петия студиен албум на любимата ми жена. Оказа се, разбира се, че бурната реакция не е била само моя. Аблумът, кръстен на самата нея, защото... защо не, генерира над 1 милион и 200 хиляди туита в Twitter за по малко от 12 часа. BBC написаха, че с изненадващото излизане на видео албума, нещо, което никой не беше правил до този момент, Би пренаписала музикалните маркетинг правила, нарекоха това The Beyoncé Syndrome. Стратегията зад албума "Beyoncé” дори попадна в case study на харвардския университет. Малко ли е? А това дори не е всичко. Но... смята, че Beyoncé винаги е добра причина да закъснееш за работа.

Наталия Александрова
Grazia, заместник главен редактор

Depeche Mode - Ultra

Depeche Mode

Любим е може би много силна дума, но албумът, към който обичам се връщам през различни периоди от време е "Ultra” на Depeche Mode. Открих тази банда преди много, много години, когато бях още тийнейджърка, и може да се каже, че беше любов от пръв поглед, която продължава и до днес. Харесвам всички техни албуми, тъй като за мен музиката на Depeche Mode има качеството никога да не губи своето съвременно звучене, както и да позволява на хора от всички възрасти да се идентифицират с посланията на текстовете им.

ОЩЕ ОТ Музика

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

System of a Down идват в Европа

Групата с лятно турне на контитента догодина

Пулсът на Джинджър Бейкър

Бандите, в които ритъмът на барабаниста разтърси света