Страх ли те е вече?

Книги, музика и филми, с които да посрещнеш Хелоуин у дома

Ивайло Александров 31 октомври 2019

Хелоуин. Градът е пълен с партита, в които костюмирани, гримирани и маскирани хора ще пъплят от маса на маса, ще се наливат с алкохол и изобщо ще си прекарват добре. Ти не си от тях, но харесваш идеята да има една вечер, в която да се отдадеш на занимания с уютна атмосфера, страшно четиво или стряскащ филм? Нищо по-лесно, чети надолу и си избери филм, книга или албум. И приятна компания.

Няма нищо по-приятно от това в късна есенна вечер да останеш вкъщи в леглото, в компания на добра книга, подходяща музика, одеяло и достатъчно от любима напитка. Ето пет книги, които спокойно (или не) можеш да започнеш да четеш навръх Хелоуин

М.Р. Джеймс – Само свирни и ще дойда

Страх ли те е вече?

Сборникът на британския писател М.Р. Джеймс ти дава всичко, което можеш да искаш от колекция с разкази, от които да настръхнеш и да си сипеш още малко вино. Отмъстителни призраци, черни ритуали с жертвоприношения на деца, обсебена от зъл дух фигура на котка – „Само свирни и ще дойда” е повече от подходящо четиво за вечерта на Хелоуин.

Роджър Зелазни – „Една нощ през самотния октомври”

Zelazny

Може би най-хелоуинската книга, на която човек може да попадне. Сюжетът се върти около литературното наследство на Х.Ф. Лъвкрафт – циклично в година, в която пълнолунието съвпада с Хелоуин (4-5 пъти на 100 години), границите между световете изтъняват и група особени личности, разделени на отварачи и затварачи, съответно се опитват да отворят или затворят портала към старите богове – чудовищни създания, описани от Лъвкрафт в неговите мрачни видения. А героите в романа на Зелазни са стари познайници, в които лесно можеш да разпознаеш Джак Изкормвача, Доктор Франкенщайн или Дракула, без да са наричани с имената им. Книгата е разделена на 31 глави, колкото са дните през октомври и хиляди фенове на автора я препрочитат всеки октомври, по една глава на вечер.

Уошингтън Ървинг – „Легендата за Слийпи Холоу”

irvig

Живял и творил в края на XVIII и първата половина на XIX век, Уошингтън Ървинг ни дава най-класическото Хелоуин четиво – „Легендата за Слийпи Холоу”. Едно откъснато селце нейде в Америка, една легенда за призрачен ездач без глава и вдъхновение за стотици писатели и разказвачи на страшни приказки в следващите 20 десетилетия.

Нийл Геймън – "Книга за гробището"

Gaiman

Едно момченце случайно изпълзява от креватчето си в нощта, когато семейството му е убито. То попада в близкото гробище, където двойка призраци го отглежда, докато порасне, ментор му е стар вампир, а то се сприятелява с изгорена на клада млада вещица. Великолепен пример за таланта на Нийл Геймън да разказва приказки, в които да вплете и нещо страшно и зловещо.

Стивън Кинг – "Кошмари и съновинедия"

nightmares

Или който и да е друг сборник на Стивън Кинг. Защото той заслужено е най-големият разказвач на ужаса днес и защото това много си личи в сборниците му с разкази.

ОЩЕ ОТ Музика

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Last Hope с ново видео

Столичната хардкор банда издава "Peacemaker" през ноември

Rage Against The Machine се събират

Бандата обяви първите си концерти догодина