Седмицата в култура

Какво можеш да видиш до неделя

Ивайло Александров 12 ноември 2019

И тази седмица софийският културен афиш излиза с интересни предложения. Нашият списък включва следните.

12 ноември - Краят на галактиката по Милан Асадуров

Седмицата в култура

Легендарната фантастична поредица ще се сбогува с верните си читатели след 40 години. Последните две книги са "Приказка за тройката" от Аркадий и Борис Стругацки под номер 122, а последният №123 е сборникът "Антиутопия", в който за първи път се отпечатва единствената в историята на българския театър научнофантастична пиеса, играна на професионална сцена. Финалът е и с корици от Димитър Трайчев и Текла Алексиева, а книгите ще се раздават само на събитието, след това няма да ги има в книжарниците.

Литературен клуб Перото, от 18:30
Събитието във Facebook

14 ноември – Засукан свят

Marius

Новият филм на Мариус Куркински, който миналия месец навърши юбилейните 50, е базиран на едноименния разказ на Николай Хайтов. На екран компания му правят още Камен Донев, Ана Пападопулу и Виктория Колева. „Засукан свят” е част от програмата на Киномания.

НДК, Зала 1, от 19:00

15 ноември - Право на аз

Dia

Изложбата на актрисата Диа Мантова се открива в петък. Тя използва различни медии като живопис и фотография, за да представи своя поглед на съвременното ежедневие. Ще бъде подредена във фоайето на Дом на киното до 10 декември.

Дом на киното, от 19:00​​​​​​​
Събитието във Facebook

16 ноември - Джоджо Заека

Jojo

Антиутопичната комедия на режисьора Тайка Уайтити (с когото ще те срещнем в новия ни брой в края на тази седмица) представя интересна интерпретация на Втората световна война. В „Джоджо Заека” Хитлер всъщност е въображаем приятел на 10-годишно немско дете, което емоционално е пораснало повече от връстниците си. Абсурдни ситуации и немалко смях ни чакат на екрана.

G-8 Cinema, от 19:30

17 ноември – Moonspell & Rotting Christ

Moonspell Rotting Christ

Две от най-силните дарк метъл групи от 90-те години, които и до днес не са си взимали творческа почивка, се събраха тази есен за съвместно турне. Португалците Moonspell са любимци на феновете на атмосферичния мрачен метъл с готик забежки, а гърците Rotting Christ успешно се заиграха с праволинейния блек метъл преди 25 години, за да олекотят стила си в края на 90-те и да се завърнат в новия век много по-тежки, мрачни и епични.

Клуб Mixtape 5, от 19:00, билети по 45 лева от Eventim.bg и по 50 в деня на концерта​​​​​​​
Събитието във Facebook

ОЩЕ ОТ Музика

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Чуй неиздавана песен на Джордж Майкъл

"This Is How (We Want You to Get High)" излиза към филма "Последната Коледа"

Трима са дружина

Концерт и литературно четене на един дъх