10 факта за Ник Оливери

Американският рокенрол бандит идва на 12 февруари

04 февруари 2020

Концертът на предвожданите от Ник Оливери Mondo Generator се задава с пълна сила (както и новият им албум, озаглавен просто "Fuck It"). Ник Оливери е пустинен гущер и автентично превъплъщение на понятието рокенрол. Музиката му е шумна, а той е неудържим, неуморим и напълно истински. За последните 30 години откакто е на сцена, свири в над 40 албума на поне 7-8 групи. Познаваме го основно като басист в първите два албума на Kyuss и като басист и вокалист в албумите на Queens of the Stone Age до "Songs for the Deaf" включително. Води собствената си група Mondo Generator от 1997, а от 1993 често свири в албумите на американските пънкари Dwarves. Издава и няколко солови албума. И това са само част от бандите, с които е записвал и излизал на сцена. На 12 февруари ще го видим и чуем съвсем отблизо в клуб Mixtape 5. За да си напълно подготвен, ето няколко любопитни факта за Ник Оливери.

10 факта за Ник Оливери

На 15 години се появява във видеото на хардкор легендите Cro-Mags към парчето "We Gotta Know - Hardcore Worldwide" - тогава е голобрад и с дълга коса. Твърди, че до днес помни концерта им, на който е заснет.

Една от групите, които го провокират да се захване с музика са пънкарите Dwarves. На техен концерт през 80-те вокалистът без причина насинява окото на Ник, а той е впечатлен от поведението им. През 1993 Ник става чест участник в албумите и концертите на Dwarves.

Прякорът му "комодски варан" е измислен от лидера на Queens of the Stone Age (екс-Kyuss) Джош Хоми, който твърди, че Ник пее и свири по същия начин, по който го е правил още в гимназията - като комодския варан, който не се е променил изобщо от хиляди години.

Ник Оливери

Във времето си с QOTSA Ник Оливери нерядко излиза чисто гол на сцената, прикрил гениталиите си с тялото на бас китарата. Когато го питат защо го прави, той сочи чувството за свобода. За пръв път излязъл гол на сцената, когато преди концерт на Dwarves го бутнали в басейн. Чувствал се ужасно с мокрите дрехи и просто ги свалил преди шоуто.

Когато бившите му колеги от Kyuss Джош Хоми и Алфредо Ернандес (барабани) стартират Queens of the Stone Age, попадат на концерт на Dwarves в гей бара "Blue Flamingo". Ник е чудовищно пиян и гол на сцената. Джош решава, че иска да работи пак с него и го кани в новата си банда. Ник, пиян, му заявява надуто, че Джош трябва първо да му изпрати демо касета. Джош го прави, Ник я чува и се присъединява към QOTSA.

Ник Оливери

Първият албум на Queens of the Stone Age e записан преди Ник Оливери да се включи в бандата и всички инструменти са изсвирени само от Джош и Алфредо. Ник все пак записва участие в албума под формата на съобщение от телефонен секретар в самия край на диска, в което съобщава, че ще участва в групата.

Ник Оливери е изритан от Queens of the Stone Age през 2004 след като пиян се държи агресивно с хората в бекстейджа, а след това нагрубява тогавашната приятелка на Джош Хоми.

Britney
Джош Хоми и Ник Оливери

Парчето на Queens of the Stone Age "You Think I Ain't Worth a Dollar, But I Feel Like a Millionaire" e с хапливия, дрезгав глас на Ник. Твърди, че това е единствената песен в живота му, която е записал напълно трезвен. Решил да види какво е и не е близвал цели три дни преди да запише вокалите за нея.

През 2011, по сигнал за домашно насилие, полиция пристига пред дома на Ник Оливери. Той обаче, пиян и друсан до козирката, се барикадира вътре с оръжие и не допуска ченгетата да влязат. След два часа пуска гаджето си да излезе. Предава се след още два часа обсада. Полицията открива огнестрелно оръжие и кокаин. През 2012 адвокатът му успява да договори чисто досие срещу обществено полезен труд и ако успее да не си навлича неприятности в следващите 6 години. Ник се справя.

През 2011 музикантите от първия състав на Kyuss без Джош Хоми се събират под името Kyuss Lives!, а впоследствие Джош им забранява да ползват това име по съдебен ред. Променят името на Vista Chino. В новия албум на Mondo Generator има песен "Kyuss Dies!"

Ник Оливери и Mondo Generator са в клуб Mixtape 5 на 12 февруари
Българската банда Brond ще открие концерта
Билети по 35 лева в мрежата на bilet.bg, 45 лева на входа
Събитието във Facebook

ОЩЕ ОТ Кино и ТВ

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Wrong Fest 2020 ще бъде в Пловдив

Първите имена са Dub FX и Tommy Cash

Буч срещу Хазарта

В новата си песен Буч напада бившия си колега