Запознай се с байжиу

Това е най-консумираната алкохолна напитка в света, а произходът ѝ е…Китай

Стефан Стефанов 16 април 2019

В света на алкохола някои от най-реномираните брандове предлагат висококачествени уискита, вина или водки. Всички те са известни, всички те са скъпи, но нито едно от тях не е най-консумирано в световен мащаб. По този показател байжиу няма конкуренция.

Байжиу означава „бяла (чиста) напитка" и представлява традиционен китайски алкохол, който се прави от ферментирали житни култури, най-често сорго.

Запознай се с байжиу

Китайците произвеждат байжиу от времето на династията Юан през 13-14 в, но в сегашния си вид напитката е от времето на династията Мин (1368–1644г). Производството на байжиу се променя във времето, но производството винаги е от житни култури, а крайният резултат са различни партиди от безцветен алкохол, които в последствие се смесват.

По традиция байжу се сервира в малки чаши, а към напитката най-често вървят плодове или билки.

байжиу

В по-ниския клас една бутилка байжиу от 250 мл. може да струва колкото кен бира. Разбира се, по-хубавото байжиу е отлежалото, а най-скъпото е на марката „Wuliangye", което се продава за 3,375 долара за бутика. Други известни марки байжиу са „Kweichow Moutai", „Red Star Erguotou" и „Luzhou Laojiao".

Байжиу е най-употребяваният вид алкохол в света, като само за 2016 г. са били продадени цели 5 млрд. литра от него.

байжиу3

 

ОЩЕ ОТ Питиета

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Уискито на Боб Дилън

Музикантът е собственик на марката „Heaven’s Door", а в следващата нейна дестилерия ще има концертна зала, ресторант и арт център с творбите на самия Дилън

Биреният влак отново тръгва

Влакът на крафт бирата Durango Brew Train пътува през Колорадо, като една подвижна мечта за феновете на пенливата течност