Kрафт бира, метъл и море

Аудиогастрономичен събор на българските крафт пивовари ще се състои в Бургас този уикенд

Днес е международният ден на бирата. Не, че за повечето любители на древната напитка той не е всеки ден. Но звучи елитарно да си имаш празник на любимата напитка. Че даже и международен. Някак закономерно пък, точно ден след него, на 3 и 4 август в село Ветрен, което е буквално на един градски автобус от Бургас, ще се проведе първо издание на Metalhead Beer Fest – бирено събитие, което събира крафт пивовари от цялата страна и феновете на техните бири.
Metalhead Brewery е смела, но и логична крачка за няколко приятели от Бургас, които очевидно си падат и по по-тежката страна на рока. От внимателно изпробващи (основно върху доброволно подложилите се техни близки приятели) различни рецепти за варене на разнообразни стилове бира в домашни условия в последните пет години, миналата година момчетата излязоха смело с етикет на световната крафт сцена с ароматния IPA "My Girlfriend’s Girlfriend”. И оттук беше ясно – всяка тяхна нова бира ще е свързана с песен, албум или друг карамбол около любимата музика. След поклона към Type O Negative, последваха Monster Magnet ("Space Lord”), System of a Down ("Hop Suey”), Kiss ("Lick It Up”), Guns n’ Roses ("Sweet Stout O’ Mine”), Alter Bridge ("Metalingus”), Running Wild ("Running Mild”)… със сигурност изпускаме нещо. Зад тези забавни имена, които неминуемо викат усмивки в метъл феновете, се крият разкошни IPA, NEIPA, стаутове, ейлове.
От началото на годината Metalhead Brewery отвори официално и собствената си пивоварна в парк Минерални бани в някогашното село Ветрен (днес квартал на Бургас). И за да отбележат откриването на пивоварната и любовта към пивото, метъл пивоварите са поканили техни приятели майстори на бирата от цялата страна за двудневен фест този уикенд. Крафт пивоварите, които ще предлагат свои бири (минимум два различни етикета всеки) на феста са: Ailyak Beer; Пивоварна "Трима и Двама"; Пивоварна Мелтум; Hills Beer; Beer Bastards; Крафт пивоварна Ромбус; Пивоварна Бял Щърк; Brothers Brew Team. Фестивалът ще е с вход свободен.

Kрафт бира, метъл и море

От Metalhead Brewery са се погрижили всичко да е подредено, организирано и готино за всички. За да опиташ и оцениш възможно най-много видове от най-доброто на българската крафт сцена, ще има дегустационни чаши от 150 мл. Стъклените брандирани чаши са на цена 5 лева и остават за спомен, а пластмасовите брандирани са безплатни. От пивоварната подчертават: „Искаме да запазим планетата, затова се стремим да намалим използването на пластмаса! Молим ви да използвате възможно най-дълго пластмасовите си чаши. За тази цел ще има водни пунктове за измиване на чашите. Save the planet!"

И още малко полезно инфо за финал: бирите ще се купуват с жетони, на територията на фестивала няма да има банкомат и няма да е възможно заплащането с карта.

mh1

Макар и акцентът да пада върху бирата, храната също ще е добре застъпена. Елица Николова от софийския бар French 75 е приготвила селекция сирена, сушени меса, пастети - 100% български продукти от малки производители. А камиончето на Barbecue Brothers ще поднесе димящи апетитно ребърца, бургери, пилешки крилца и пушен брискет.

Името на пивоварната ти подсказва, че няма да минем и без шумна музика. Бандите, които ще свирят на фестивала са Bazooka Giganta, Stiff Bones, Saltfield и Gang. А като музикален фон Мартин Петров от стоунър/дуум и сайкъделик рок фензина и промоутърска агенция Rawk’n’Roll е подготвил цял сандък със 7-инчови плочи с легендарни, апокрифни или изгряващи рокенрол банди.

И това не е всичко. Всичкото е в събитието за Metalhead Beer Fest във Facebook. Ще се видим там.

ОЩЕ ОТ Питиета

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Брайън Кранстън и Арън Пол oтново са заедно след Breaking Bad

Новото им бизнес начинание не е свързано със сериала, нито с "готвенето" на амфетамини, а с нова марка мескал

Маса за един, моля!

Kулинарният експерт на Esquire Том Паркър Боулс ти сервира ода за радостите на гастрономичeската интровертност