Доброто тирамису става с качествен ром

Какво е необходимо, за да приготвиш най-известния италиaнски десерт

10 април 2018

Какво е необходимо, за да приготвиш най-известния италиaнски десерт

Рецепта и методи на инцидентния готвач Ръсел Норман

Ресторантите винаги са ми приличали на минно поле. Едно време храненето навън беше лелеяно угощение, което предвкусвах и истински му се наслаждавах, а днес се е превърнало в леко банално всекидневие. Прекарвам толкова голяма част от работния си ден, мислейки и говорейки за ресторанти, че, честно казано, вече не ми е особено интересно да седя с поглед вперен във винената листа и гледащ ме очаквателно сервитьор с пейджър в ръка.

Ако си мислиш, че съм разглезен, повярвай ми, не си далеч от истината. Всъщност от момента с винената листа и нетърпеливия сервитьор всичко тръгва надолу. Ресторантьорският ми радар засича толкова силно и ясно всяка изпусната вилица, всяка непочистена маса, всяка забавена чаша за вино и сгрешена сметка, че почивката и насладата от яденето навън са вече далечен спомен за мен.

Доброто тирамису става с качествен ром

Разбираш ли, че не мога да се изключа? Често съм на границата да скоча от мястото си и да отсервирам масата, само жена ми успява да ме възпре, като ме хване за яката и ме отрезви с думите: „Какво точно си мислиш, че правиш?“. Когато се храня навън, се чувствам като на изпит. Имам навика да поръчвам прекалено много, отчасти заради лакомия, но най-вече заради професионалния навик. (Нали трябва да опитам от всичко?) И тогава, изправен пред толкова храна, която не мога да поема, ще настоявам да бъде изядена цялата, защото не обичам да се изхвърля. Когато стане време за десерт, се случват две неща. Първо, натъпкал съм се повече от Мечо Пух след пищен меден пир. И второ, още преработвам вкусовите усещания от храната, която току-що съм поел, и не искам да си развалям вкуса със захар. Десертите никога не са ме впечатлявали. Те са ненужен завършек на вечерта за гурме-аматьори, който със сигурност ще ти развали доброто впечатление от предишните ястия. Имам наблюдения, че в Италия положението е същото. Освен малките чашки със сладко вино, в които са топнати бисквити, там наистина няма култура на десерта. Единственото изключение е тирамисуто.

Изненадващо тирамисуто е открито доста скоро – едва през 70-те години на миналия век, когато бързо става хит, а после и абсолютна класика. Произлиза от Венеция и като повечето храни оттам е свързано с алкохол. Венецианците обичат да къркат. Това е мястото, където първият шприц се поръчва в 10.30 сутринта, просекото се пие вместо вода, виното е част от всяко хранене, а през зимата вкусът на кафето се „коригира“. Как се „коригира“ кафе ли? С грапа, разбира се. Винаги когато учтиво откажа питие във Венеция, ми казват: „Chi non beve o e un ladro o e una sipa“ („Човек, който не пие е или крадец, или шпионин“).

Така че ето ти една лесна рецепта на най-известиня италиански десерт. Направи го в малки чаши за уиски от 150 мл, може да го приготвиш предишния ден и да го оставиш през нощта в хладилника. За да има автентичен венециански вкус, не пропускай алкохола.

Тирамису за 8 порции: 200 мл еспресо или много силно кафе 75 мл тъмен ром 200 мл вода 4 яйца с разделени белтъци и жълтъци 200 г фина кристална захар 300 г маскарпоне Какао на прах 24 бишкоти 100 мл вино Marsala

Meтод Разтвори 50 г от захарта в горещото кафе. Добави рома и водата и остави настрани.

Разбий белтъците в голяма купа, докато станат на пяна. Сложи жълтъците в отделна купа с останалата захар и виното. Разбий до пухкава консистенция и прибави маскарпонето, като разбъркваш леко. Смеси съдържанието на двете купи и остави получената кремообразна смес в хладилника за половин час.

Вземи 8 чаши за уиски, потопи бишкота в сместа с кафе, докато се напои, и постави на дъното на чашата. Същото направи и с останалите чаши. Покрий с 1 супена лъжица от маскарпонения крем и поръси с какао. Повтори същото и в останалите чаши. Продължи да редуваш напоени бишкоти и крем два пъти във всяка чаша, докато се напълнят, но не поръсвай с какао последния слой.

Остави чашите в хладилника за през нощта и поръси обилно с какао, преди да сервираш.

Фотография Крис Лиа

ОЩЕ ОТ Храна

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Златен шоколад

Изобщо не преувеличаваме

Рекорден брой пуйки продадоха в... Amazon

Постижението е за миналата година