Бразилска яхния от скариди

Лека лятна вечеря за трийсет минути

26 юни 2018

Лека лятна вечеря за трийсет минути

Летните горещини предполагат и по-лека храна, особено вечер. Ето едно съвсем просто и ненатоварващо метаболизма предложение за вечеря, което носи традиционните вкусове на Рио де Жанейро.

Две порции Време за подготовка: 10 минути Време за готвене: 20 минути

Бразилска яхния от скариди

Продукти: 1 супена лъжица зехтин 3 стръка целина, нарязана на тънко 1 зелена чушка, фино нарязана 3 скилидки чесън, намачкани 1 зелена люта чушка без семки, нарязана 1/2 чаена лъжичка лют червен пипер 2 големи домата, обелени и нарязани 6 стръка пресен лук, нарязан на едри шайби 400мл кокосово мляко 150мл зеленчуков бульон 150гр сурови кралски скариди Щипка кориандър 1 лимон

Загрей зехтина в голяма тенджера и леко сготви целината и чушката за 4-5 минути при поставен капак на тенджерата. Разбърквай от време на време, докато зеленчуците започнат да омекват.

Добави чесъна, лютия червен пипер и лютата чушка и разбъркай. След минута сложи и доматите и пресния лук. Нека се готвян за 3-4 минути, след това изсипи кокосовото мляко и бульона. Остави да кипне.

Добави скаридите и подправките. Нека се варят на бавен огън в продължение на 5-6 минути, докато скаридите се сготвят. Провери на вкус подправките, след което раздели яхнията в две купи, поръси във всяка кориандър и изстискай лимон. Сервирай с ориз или резен хляб. Съвет - можеш да добавиш и нарязан пресен магданоз в сервираната яхния.

ОЩЕ ОТ Храна

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Ловецът на подправки

Запознай се с човека, който обикаля света в търсене на най-интересните вкусове и аромати

Най-странните ястия в Европа

От какво се правят и как, по дяволите, се произнасят