Най-странните ястия в Европа

От какво се правят и как, по дяволите, се произнасят

27 юни 2018

От какво се правят и как, по дяволите, се произнасят

Със сигурност на някой от гостите от Европредседателството у нас биха му се сторили тардиционните за югоизточните Балкани гозби като шкембе чорба, пача и агнешка главичка. Но и (северо)западно от Сърбия се срещат доста необичайни и странни рецепти. Виж 9 от тях и прочети как се произнасят (за да не се прецакаш и да си ги поръчаш, ако ти ги предложат в чужбина, докато се чудиш за какво иде реч).

Blodplättar

Най-странните ястия в Европа
Чувал си за бита сметана, нали? Е, подобно пенливо свойство може да се придаде и на кръвта. И точно така се приготвят тези "кървави палачинки" от Финландия. Чете се блудплетар и не сме сигурни, че вървят със сладко от диви ягоди.

Andouillette

Тази типична за френската селска кухня наденица се приготвя от свинско, кълцани черва, черен пипер, вино и подправки и може да се сервира топла или студена. Произнася се андуйет и има специфичен остър аромат, затова и рядко се сервира извън Франция.

Casu marzu

Това овче сирене от Сардиния има много мека текстура и съдържа живи червеи. Казва се касу марцу и официално е забранено от регулациите за хигиена и здраве в храните на ЕС.

Smalahove

Директива на ЕС забрани това традиционно норвежко ядене да се сервира с глава на възрастна овца след епидемията от луда крава преди близо 20 години. Скрапията е болест, която се разпространява сред овцете и козите и забраната на това ястие е опит да се намали разпространението на заболяването. А, да, чете се смалахови.

Cibreo

Този месен сос се приготвя от пилешки черен дроб и гребен и торбичките под клюна на петел. Италианците го обичат зимно време. Произнася се чибрио и се счита за много здравословна и питателна храна.

Mlíčí

Ако не си падаш по рибни блюда, това не е за теб. Казва се мличи и се прави от запържена семенна течност на шаран.

Finanziera

Изглежда апетитно и питателно, нали? За второто със сигурност си прав, а за първото - финанциера е сос, който се приготвя от петльов гребен и торбички, телешки мозък и биволски тестиси. Ммм!

Surströmming

Суштруминг е типично ястие за скандинавските държави и съдържа ферментирала херинга от Балтийско море. Традиционно се сервира на третия четвъртък на август и има изключително силна специфична миризма.

Smalec

Традиционна за Полша смес за мазане. Казва се смалец и реално представлява свинска мас, която се извлича от която и да е част от тялото на прасето, стига да съръджа достатъчно мастна тъкан. Нещо като свинска мас и разтопена сланина, смесени заедно.

ОЩЕ ОТ Храна

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Бразилска яхния от скариди

Лека лятна вечеря за трийсет минути

Сготви си любимото ястие на Толкин

Ето рецепта за неговата салата с мариновани гъби и кисело мляко