Най-странните ястия в Европа

От какво се правят и как, по дяволите, се произнасят

27 юни 2018

От какво се правят и как, по дяволите, се произнасят

Със сигурност на някой от гостите от Европредседателството у нас биха му се сторили тардиционните за югоизточните Балкани гозби като шкембе чорба, пача и агнешка главичка. Но и (северо)западно от Сърбия се срещат доста необичайни и странни рецепти. Виж 9 от тях и прочети как се произнасят (за да не се прецакаш и да си ги поръчаш, ако ти ги предложат в чужбина, докато се чудиш за какво иде реч).

Blodplättar

Най-странните ястия в Европа
Чувал си за бита сметана, нали? Е, подобно пенливо свойство може да се придаде и на кръвта. И точно така се приготвят тези "кървави палачинки" от Финландия. Чете се блудплетар и не сме сигурни, че вървят със сладко от диви ягоди.

Andouillette

Тази типична за френската селска кухня наденица се приготвя от свинско, кълцани черва, черен пипер, вино и подправки и може да се сервира топла или студена. Произнася се андуйет и има специфичен остър аромат, затова и рядко се сервира извън Франция.

Casu marzu

Това овче сирене от Сардиния има много мека текстура и съдържа живи червеи. Казва се касу марцу и официално е забранено от регулациите за хигиена и здраве в храните на ЕС.

Smalahove

Директива на ЕС забрани това традиционно норвежко ядене да се сервира с глава на възрастна овца след епидемията от луда крава преди близо 20 години. Скрапията е болест, която се разпространява сред овцете и козите и забраната на това ястие е опит да се намали разпространението на заболяването. А, да, чете се смалахови.

Cibreo

Този месен сос се приготвя от пилешки черен дроб и гребен и торбичките под клюна на петел. Италианците го обичат зимно време. Произнася се чибрио и се счита за много здравословна и питателна храна.

Mlíčí

Ако не си падаш по рибни блюда, това не е за теб. Казва се мличи и се прави от запържена семенна течност на шаран.

Finanziera

Изглежда апетитно и питателно, нали? За второто със сигурност си прав, а за първото - финанциера е сос, който се приготвя от петльов гребен и торбички, телешки мозък и биволски тестиси. Ммм!

Surströmming

Суштруминг е типично ястие за скандинавските държави и съдържа ферментирала херинга от Балтийско море. Традиционно се сервира на третия четвъртък на август и има изключително силна специфична миризма.

Smalec

Традиционна за Полша смес за мазане. Казва се смалец и реално представлява свинска мас, която се извлича от която и да е част от тялото на прасето, стига да съръджа достатъчно мастна тъкан. Нещо като свинска мас и разтопена сланина, смесени заедно.

ОЩЕ ОТ Храна

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Бразилска яхния от скариди

Лека лятна вечеря за трийсет минути

Сготви си любимото ястие на Толкин

Ето рецепта за неговата салата с мариновани гъби и кисело мляко