Сготви си любимото ястие на Толкин

Ето рецепта за неговата салата с мариновани гъби и кисело мляко

31 юли 2018

Ето рецепта за неговата салата с мариновани гъби и кисело мляко

Не е тайна, че големият писател, филолог и професор Джон Роналд Руел Толкин е обичал простичките неща в живота. За него идиличният живот в хармония с природата е единственият път за човечеството. Затова и създава хобитите - дребен народ, който живее в пасторална идилия, отдаден на градинарство, с афинитет към хубавата селска кухня и домашна бира. "Всъщност, аз съм истински хобит, освен по ръст. Обичам градините, дърветата и обработваемите ниви без механизация. Пуша лула и харесвам добрата и проста кухня, без замразени продукти. Но не понасям френската храна. Падам си по гъбите - от полето или от гората, имам семпло чувство за хумор, което дори добронамерените ми критици намират за досадно."

Сготви си любимото ястие на Толкин

Така че не е изненада, че едно от най-любимите ястия на професора е обикновена салата с мариновани гъби и кисело мляко с подправки. Гъбите са една от най-скромните храни - растат близо до земята и се намират почти навсякъде, но пък имат свойството да попиват аромата и вкуса на останалите съставки в храната, като им придават съвсем мек, земен дъх. За да се тушира донякъде точно този специфичен мирис, е хубаво гъбите да се мариноват преди готвене с тях.

В готварския си блог Paper and Salt Никол се е заела със задачата да пресъздаде рецепти, които популярни писатели описват в писмата си, дневниците си и в своите книги. Ето нейната версия на любимата рецепта на Толкин.

1/4 чаша зехтин 1 супена лъжица бял винен оцет 1/2 чаена лъжичка земен кимион 1 супена лъжица кленов сироп Изцеден сок от един лимон 2 шепи печурки, без пънчета, нарязани 2/3 чаша кисело мляко 1 супена лъжица тахан 1 чаена лъжичка смлян или счукан чесън 1/2 чаена лъжичка заатар (традиционна подправка в Близкия Изток, микс от мащерка, печен сусам и т.нар. сумак) 1 чаша зрял боб 1/4 чаша орехи Пресен риган или копър

В малка купа смеси зехтина, оцета, кимиона, кленовия сироп и лимоновия сок и добави сол и черен пипер на вкус. Постави нарязаните гъби в голяма купа и ги залей с дресинга. Остави ги да попият около 1 час. Друга малка купа разбъркай киселото мляко, тахана, чесъна и заатара. Покрий я и остави в хладилника, докато гъбите станат готови. Изцеди гъбите от течността и ги върни в купата. Добави зрелия фасул (изцеден и изплакнат), орехите и пресните листа от риган. Разпредели порции в малки купи, като посипеш една лъжица от соса с кисело мляко във всяка от тях и сервирай. Върви отлично с хубави английски ейлове или портъри.

ОЩЕ ОТ Питиета

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Най-странните ястия в Европа

От какво се правят и как, по дяволите, се произнасят

Бъркани яйца, за които да умреш

Съветите на шеф Гордън Рамзи за убийствени яйца