Бъркани яйца, за които да умреш

Съветите на шеф Гордън Рамзи за убийствени яйца

07 август 2018

Съветите на шеф Гордън Рамзи за убийствени яйца

Колко пъти, бързайки или просто защото не ти се занимава, решаваш да чукнеш две яйца и да си направиш порция бъркани яйца на тиган? Две неща са сигурни - това, че не знаеш точната бройка и това, че си ги правил грешно. Поне така твърди телевизионният кухненски гуру Гордън Рамзи. В няколко видеоклипа той обяснява своите три прости правила, за да се получат убийствени бъркани яйца: не подправяй яйцата преди да ги сготвиш, не ги разбивай и често сваляй тигана от котлона и го слагай обратно.

Бъркани яйца, за които да умреш

"Не ги подправяй предварително, защото сложиш ли им сол, тя разгражда яйцата и те остават воднисти." След като счупиш яйцата директно в тигана, заедно с 1-2 малки бучки масло, сложи тигана директно на котлона. "Никога не разбивай яйцата", предупреждава шефът, знаейки, че най-вероятно почти всеки прави именно това, преди да ги метне в тигана. Разбъркването им трябва да стане, докато са в тигана, а той е на огъня. А оттам насетне действаш както при ризотото - не спирай да бъркаш!

Най-важното обаче е самото готвене - трябва периодично да сваляш тигана от котлона и да го връщаш после обратно на него. "Свали ги от огъня, после ги върни на огъня, след това пак ги свали." Според Рамзи по този начин яйцата стават като крем с равномерно разпределено масло и на вкус са сочни, пухкави и много вкусни. В последните няколко секунди, преди да ги свали от тигана, Гордън Рамзи добавя щипка сол и малко черен пипер, за да ги подправи и една чаена лъжичка бита пълномаслена сметана. А от теб зависи дали ще им добавиш нарязан стрък пресен лук и магданоз. Вървят отлично и с чери или сушени домати.

https://www.youtube.com/watch?v=PUP7U5vTMM0

ОЩЕ ОТ Храна

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Сготви си любимото ястие на Толкин

Ето рецепта за неговата салата с мариновани гъби и кисело мляко

Улични крале

Запознай се с готвачите, които въртят кухни на колела