Първородният грах

Инцидентният готвач с Ръсел Норман

12 октомври 2018

Инцидентният готвач с Ръсел Норман

„Живеехме много семпло, но същевременно не ни липсваше нищо, за да водим един добър и щастлив живот – гореща вана, студено шампанско, пресен грах и отлежало бренди.“ Уинстън Чърчил

На плещите на нашата цивилизация тежат доста сериозни грехове. Когато индустриалната революция  набира скорост в началото на XIX век, човечеството започва да експлоатира залежите от въглища с пълна сила, радостно потривайки ръце заради напредъка в производството и натрупаните нови богатства. Механизирано производство, парни машини, двигатели с вътрешно горене – нашите прадеди имаха всичко това и бяха твърдо решени да го използват до дупка, независимо от последствията.

След като превъртим лентата 200 години напред,  равносметката е, че сме изсекли ужасяващо голяма част от тропическите гори, унищожили сме кораловите рифове, нарушена е целостта на озоновия слой и сме отровили океаните с пластмаса. Още по-лошата новина е, че половината планета умира от глад или болести, които се лекуват, докато другата половина страда от затлъстяване и патентова лекарства, от които има нужда другата половина.

Първородният грах

Макар че гастрономическите престъпления на цивилизацията са къде-къде по-малко отвратителни, те все пак са безсмислено дразнещи. Да вземем разтворимото инстантно кафе. Продукт, който толкова малко прилича на оригинала, от който произлиза, със сигурност е редно да носи съвсем различно име. Зърнените закуски? Човечеството по някакъв начин е успяло да създаде храна, чийто вкус е идентичен с този на картона. С ръка на сърцето мога да ти призная, че си нямам идея от какво са направени царевичните трици, може би от дървени стърготини.

Но да се върнем към главната съставка от рецептата за този месец: граха. Този свеж и жизнен зеленчук, чиито малки зрънца са приятно сладки, а най-добрия начин да ги консумираш е направо от шушулката, докато стоиш нагазил с гумени ботуши в градинската леха. Приятното пукане, докато хапвам пресен грах, кара лицето ми да сияе от неподправено щастие. Грахът е най-великолепният пример за величието на природата. Той е най-перфектната рожба на царството на растенията. Защо тогава, Господи, го ориса да се прероди в консерва? Консервираният грах е най-неопровержимото свидетелство, че цивилизацията е тръгнала към неизбежна гибел. Нещо повече, ако бях религиозен, бих твърдял, че това е доказателство, че Сатаната наистина съществува.

Рецептата, която реших да споделя с теб, е великолепен празник на вкусовете, където пресният грах си партнира с апетитно закръглени миди Сен Жак. Това е вълшебно съчетание, на което имах късмета да попадна една есенна вечер в любимия ми ресторант в Нотинг хил. Като всички перфектни комбинации вкусът остава върху небцето ти дълго след като ястието е потънало в стомаха ти. Като се замисля, това ястие върви най-добре с чаша студено шампанско, както препоръчва Чърчил.

Продукти за 4 порции:

800 г пресен грах в шушулки, около 400 г грахови зърна Малка шепа листа от мента, накълцана на ситно 100 г панчета, нарязана на кубчета (да не е пушена) 20 скоро уловени миди Сен Жак Пълна шепа грахови кълнове Зехтин екстра върджин Морска сол на люспи Прясно смлян черен пипер

Приготовление

За начало извади граха от шушулките. Опитай се да не го изядеш, докато го правиш. Ако волята ти е силна колкото моята, трябва да предвидиш количество с 20% повече от онова, което ти трябва, за да компенсираш изяденото.

В малка тенджера кипни вода със сол и сложи граха за не повече от една минута, Отцеди и постави под струя студена вода за около минута, докато изстине. Изцеди останалата вода и прехвърли граха в голям хаван или дървена купа. Добави накълцаната мента и няколко щипки сол на люспи, като я натрошиш с пръсти, след което поръси обилно със зехтин. Намачкай, докато получиш едро смляна маса, в която може да се различи формата на смачканите грахови зърна. Пробвай как е овкусена и нанеси корекции, ако е нужно. Остави настрана.

Загрей малко зехтин в тиган с дебело дъно и леко запържи кубчетата панчета, докато станат златисто кафяви и леко хрупкави. Остави ги настрани да се изцедят върху кухненска хартия.

В оребрен тиган загрей малко зехтин на среден огън. Намажи мидите с малко зехтин и ги поръси с малко сол. Запържи ги за по минута от всяка страна, докато върху месото се появят деликатни линии от тигана. Разпредели от намачканата смес в четири предварително затоплени чинии, сложи готовите миди отгоре и разстели панчетата и кълновете грах. Поръси леко със зехтин и малко прясно смлян черен пипер. Добър апетит!

ОЩЕ ОТ Музика

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Един хот дог с повече майочуп, моля

Новият сос вече е на пазара в САЩ

Рецептите на Снууп Дог

Рапърът издава готварска книга