Карта на долните кръчми в България

Добре дошъл в dolna.bg - обещаваме, че ще ти хареса

Ивайло Александров 18 февруари 2019

Преди известно време случайно попаднахме на сайт-интерактивна карта, която изобразява десетки кръчми у нас, които са се сдобили с вечна слава в сърцата на прикритите хедонисти и любителите на семплата и хубава софра, около която се раждат истории и се разказват легенди. Не без известно задоволство установихме, че немалко от тези скрити от лъскавия взор на съвременния гражданин бохемски перли са ни добре познати от личен опит. Потърсихме Мартин и Катерина - дуото зад така добре отгледаната и създадена идея, за да ни разкажат малко повече за тяхната dolna.bg

Коя е долна и защо не е долен?
Долна карта, долна кръчма, долна гозба с още по-долна чаша с ракия... каквото и да пишат по учебниците, живеем в матриархат и важните неща около нас са в женски пол.

Карта на долните кръчми в България

Как точно решихте да направите карта на по-народните кръчмета в София?
В едни по-добри времена, в които работата беше малко, времето беше слънчево, а режима - повече от мокър, в нашите глави се зараждаха какви ли не щури идеи - игри, комикси, бизнес платформи, австралийско порно... Много от тях потънаха завинаги в алкохолна забрава, но любовта ни към долните кръчми надделя и се материализира в днешната интерактивна карта.

Кои са хората зад dolna.bg?
Зад donla.bg стоят Катерина Васева - фронт енд девелъпър, маниак на тема джаваскрипт, роботи, котаци и шизо комикси и Мартин Бакърджиев - беден по джоб и богат по душа визуален артист, който се занимава и с игри и музика, въпреки че не разбира нищо от тях.

Martin

Какво е необходимо да притежава в една кръчма, за да бъде долна?
Трябва да отговаря на петте долни критерия, с които оценяме всяка кръчма - словоохотлив кръчмар, уникални домашни производства, непретенциозна атмосфера, бюджетно меню и да се лее. Ама много да се лее.

А какво задължително трябва да липсва?
Трюфели, рошков, фотоклетки, автоматично миеща се тоалетна и стъклени маси. Абе, трябва да е евтинко и да не е стерилно.

Мислите ли да разширите частта на картата извън София?
На картата отдавна са упоменати видни заслужили кръчми в Търново, Пловдив, Благоевград, Стара Загора както и алкохолни свърталища по цялото северно черноморие. Мислехме да разширяваме с долни в Сърбия и Македония, ама се оказа, че там всяка една кръчма е долна. Логично се отказахме.

Katya

Хората от кръчмите знаят ли за сайта?
За сега не знаят нищо, но умуваме да направим долни стикери и с тяхно съгласие да ги лепим по най-заслужилите кръчми. Dolna approves.

Трите вида алкохол, без които една долна кръчма не може?​​​​​​​
Ракия, вино и водка с утеха. 

Три задължителни предложения в менюто?
Ние, честно казано, нямаме претенции относно това какво и колко ни се предлага в менюто. Важното е вкусно и майсторски да те подканва да обръщаш чаша след чаша. В "Трабанта" в Пловдив менюто се състои от 5-6 ръчно написани артикула върху малко листче, забито с пирон до бара. От повече нямахме и нужда.

Посещавали ли сте всички кръчми от картата?
Всички кръчми, на които виждате ревюта и оценка са щателно изпробвани и оценени от нас самите. Има само няколко места, изпратени ни от почитатели на сайта, които още не сме успели да изпробваме. За сега стоят недооценени, но не за дълго.

dolna

А коя ви е любимата?
Колкото и да се опитваме да не фаворизираме, за да не се обидят другите кръчми, трябва да си признаем, че ни става най-сладко когато се завърнем под витошките борове пред фургончето "При Дедо Мацо". Там вместо дедо има трите супер мили лели, едната готви, другата чисти, третата сервира. Наливното витошко лале и богатото меню със сезонни вкусотии, ръчно късани от поляните на планината, ще стоят винаги в сърцата ни.

Какво ви привлича в такива заведения?​​​​​​​
Любовта е сляпа. Тези които ги привличат долните нямат нужда от много обяснения, останалите - никога няма да разберат. 

Кюфтетата с лук или без?​​​​​​​
Със.

Бира или ракия?
До 16:00 - бира, след 16:00 - може и ракия. Зависи от мезетата, които ни сервират.

rakia

​​​​​​​Мислите ли след време да направите и горна?
По горни нещо не можем да виреем. Може би един ден ако се свършат всички долни, най-много да скочим на средна.

ОЩЕ ОТ Храна

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Виж кои са най-скъпите ресторанти в света

Цените в менюто във всеки един от тях са наистина шокиращи

Eдно наливно пиво, моля!

Сайт показва каква наливна бира има в баровете днес