Дядото на всички кръчми

Мнозина историци считат „Барът на Шон" в Ирландия за най-старата, но все още функционираща кръчма в света

Ако алкохолът събира хората като религия, то кръчмите са техни светилища и затова те съществуват от зората на цивилизацията. Трудно е да се каже коя е била първата кръчма в света, но има сериозни предположения за това коя е най-старата, все още функционираща кръчма на Земята.

Дядото на всички кръчми

Някъде около 900 г. край бреговете на река Шанън в ирландското графство Уестмийт човек на име Луейн издига хан. Освен че приютява пътниците, Луейн е известен с това, че често ги осведомява как да преминат брода на река Шанън.  С времето мястото става известно като „Бродът на Луейн" или „Ата Луейн” на местния език. Селището, което лека-полека се появява край хана, също е наречено Ата Луейн или както е известно днес – Атлоун. Първият дървен замък е построен там през 1129 г.от крал Търлок О`Конър, а днес на негово място са останали руините на каменен нормански замък.

vvb

По-важното е, че ханът на Луейн продължава да е на същото място в Атлоун, но в 21 в . вече се казва „Барът на Шон" (Seán's Bar). В наши дни барът е най-известната дестинация в графство Уестмийт, а доказателствата за неговата повече от 1000-годишна история са безспорни. В „Бара на Шон" е съхранявана историята на всички собственици от основаването на питейното заведение до ден-днешен. Можеш ли да си представиш, че за кратко през 1987 г. сред тях е бил дори британския музикант Бой Джордж?

ccv

Сред другите доказателства за древността на кръчмата са автентичните материали и техники, които са използвани за нейния строеж. Намерените вътре монети също свидетелстват за това, че кръчмата действително съществува от 10 в. насам. В наши дни само част от тези монети могат да бъдат видени в „Бара на Шон", останалите са в Британския национален музей.

В Книгата на рекордите на Гинес „Барът на Шон" е записан като най-старата, все още функционираща кръчма в Ирландия и Европа, но мнозина историци допускат, че тя може би е най-старата  такава в целия свят.

ОЩЕ ОТ Храна

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Eдно наливно пиво, моля!

Сайт показва каква наливна бира има в баровете днес

Ресторант под морето

Виж къде можеш да се храниш сред подводен пейзаж