Ресторант под морето

Виж къде можеш да се храниш сред подводен пейзаж

Ресторантът се казва "Under" и се намира в Норвегия. Името е избрано неслучайно, тъй като освен, че има и английското значение на думата "under" (отдолу, под), на норвежки означава и "чудо". 

Дължината му е 34 метра, като сякаш е полегнал от скалистия бряг към морското дъно. Бетонните му стени изпълняват функцията на изкуствен риф и дават дом за многобройни миди и водорасли.

Морето не е най-спокойното около този бряг, но солидните стени не позволяват това да се усети по никакъв начин в ресторанта. А масивният му панорамен прозорец, подобен на перископ разкрива гледка от морските води, която се променя под влияние на сезоните и метеоролигчните условия.

"Under е естествено продължение на експериментите ни с границите и възможностите", казва основателят и архитект от Snøhetta Кйетил Торсен. "Ресторантът е новост за пейзажа на южна Норвегия и дава възможност на човек да осъзнае физически мястото си в околната среда."

"Тук можеш да се озовеш над морската повърхност, под нея или на границата между морето и сушата. Това дава на човек съвсем нова перспектива и гледна точка върху света - над и под морското равнище."

Ресторантът предлага изискани блюда, базирани главно върху местната продукция и устойчивия местен риболов. Главният готвач Николай Елитсгаард е работил в прочутия ресторант "Måltid" в Кристиансанд и ръководи кухня с 16 души в нея, всеки от тях с опит в топ Мишелин ресторанти.

Интериорът и приборите са метафора за спускането от скалистия бряг към подводния свят. Мебелировката също отразява философията на проекта. 

Областта Линдеснес в Норвегия, където е разположен и "Under", е известна с интензивния си климат, който може да се промени от спокоен до буреносен в рамките на един и същи ден. Попаднал там, човек не може да не забележи неравната и груба панорама, която рязко се сменя с мек и спокоен интериор на облицованото с дъбови панели фоайе на ресторанта.

"Under" не е само ресторант. Сградата представлява и изследователски институт и подслонява разнородни научни екипи, като им дава възможност да изследват морската биология и поведението на рибите чрез камери и специални инструменти, инсталирани вътре и вън от фасадата на ресторанта. Те могат да документират популацията поведението и разнообразието на видовете, които живеят в този район. Целта на изследванията е данните да бъдат използвани за разработка на изследователска апаратура, която да наблюдава динамиката на популацията на ключови морски видове на регулярен принцип.

Според Snøhetta, "Under" е изтъкан от контрасти - между пейзажа и морето, между повърхността и подводния свят. Проектът подчертава деликатния екологичен баланс между земята и морето и обръща внимание на устойчиви модели за отговорна консумация.

Вижте снимките

Това е първият и най-големият, подводен ресторант, който работи и като изследователски център за морския живот. Идеята е разработена от студиото за интериорен, архитектурен и бранд дизайн Snøhetta и отвори врати тази седмица.

ОЩЕ ОТ Питиета

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Дядото на всички кръчми

Мнозина историци считат „Барът на Шон" в Ирландия за най-старата, но все още функционираща кръчма в света

Микро място с макро музика

Горещата точка на София за винили, крафт бира и парти