Как се живее сто години

По чаша вино на ден пийвал най-възрастният мъж на света

06 февруари 2018

По чаша вино на ден пийвал най-възрастният мъж на света

„Дядото на света” или Франсиско Нуньес Оливера, както е истинското му име, почина миналата седмица на 113 години. Кротък човек, той обичал спокойния и тих живот и от 1904, когато е роден, до края на дните си, е живял в живописното испанско селце Биенвенида.

81-годишната му дъщеря разказва пред испанския вестник „Ел Мундо” преди 2 години за навиците на баща си: „Пие по чаша вино всеки ден и яде основно зеленчуци, които сам отглежда в градината си. Не минава ден без да се разходи около къщата и гледаше към осем вечерта да е в леглото, макар често да му се искаше да остане и да си поговори с някого до късно. От 70-те насам нямаше зъби, но не пропускаше кекса с мляко за закуска, риба или попара за обяд, кисело мляко следобед и овесена каша за вечеря.”

Как се живее сто години

Самият Оливера твърди, че ключът към дълголетието се крие в трудолюбието. За него било важно, дори когато е болен, да не се залежава вкъщи, а да излезе и да работи. Така е преминал и животът му – вкъщи, на нивата и до селската кръчма. Жизнеността явно върви в семейството. Оливера оставя на този свят 95-годишния си брат и 93-годишната си сестра.

Франсиско Оливера е водил здравословен живот. Освен че е активен до преклонна възраст, цял живот се е хранил с чисти храни. Диетата му е включвала пробиотици от киселото мляко, което хапвал редовно, стимулирайки имунната си система и антиоксидантите от ежедневната чаша вино.

Така че, нека вдигнем чаша Tempranillo за Франсиско Нуньес Оливера - мъжът, който доживя до 113 години със здравословния си живот, любящото семейство и разходки до селската кръчма.

ОЩЕ ОТ Питиета

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Грипна епидемия

Учениците във ваканция до 2 февруари

Какво да знаем за Зимната олимпиада

Няколко факта, които ще те подготвят за спортни разговори